eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Újabb euróbevezetési dátum érkezett

Üdvözölte az eurócsoport elnöke, hogy Horvátország hivatalosan is kérte a felvételét az euró bevezetéséhez szükséges európai árfolyam-mechanizmusba (ERM-II).

Mario Centeno a közös fizetőeszközt használó uniós tagállamok pénzügyminisztereinek hétfői brüsszeli ülése után leszögezte: ez azt mutatja, hogy továbbra is vonzó az euróövezet, amely "szilárd bástyája" a stabilitásnak és a gazdasági növekedésnek Európában.

Hasonló véleményének adott hangot Pierre Moscovici uniós gazdasági biztos is, aki szerint Zágráb lépése a valutaövezet iránti bizalmat jelzi.

Szakértők szerint legkorábban 2023-ban várható Horvátország csatlakozása a jelenleg tizenkilenc tagú eurózónához.

Ehhez az szükséges, hogy Horvátország egy éven belül (legkésőbb 2020 kora nyaráig) belépjen az ERM-II-be, ami praktikusan egy plusz-mínusz 15 százalékos árfolyamsáv, amelyben a kuna majd szabadon lebeg az euróval szemben. A kétéves "próbaidőszak" során el kell kerülni a horvát fizetőeszköz egyoldalú leértékelését, így 2022 tavaszán, kora nyarán megszülethet a döntés az euróövezetbe való felvételről.

Horvátország a múlt héten kérte felvételét az európai árfolyam-mechanizmusba (ERM-II). Zdravko Maric horvát pénzügyminiszter arról beszélt, hogy Zágráb 2024-re tervezi a közös európai fizetőeszköz bevezetését.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×