eur:
392.85
usd:
366.36
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Ellenzéki tüntetők és a kormányzathoz hű nemzeti gárda caracasi ősszecsapása 2019. április 30-án. A magát ideiglenes államfőnek nyilvánító Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament vezetője felszólította a hadsereget, hogy lázadjon fel Nicolás Maduro elnök ellen és távolítsa őt el a hatalomból.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez

Nagy tüntetés Caracasban, 37 sérülttel

A Juan Guaidó ellenzéki politikus vezette erők megpróbálják átvenni a hatalmat Nicolás Maduró államfőtől.

Harminchét ember sebesült meg kedden a kormányellenes tüntetéseken a Caracas melletti La Carlota légi támaszpont közelében - közölte a Salud Chacao kórház a Twitteren.

A Foro Penal emberi jogi szervezet közlése szerint kedden "legalább tizenegy embert" őrizetbe vettek.

Nicolás Maduro venezuelai elnök a nap folyamán meggyőződését fejezte ki, hogy továbbra is számíthat a hadsereg vezetőinek teljes támogatására azt követően, hogy egy csoport egyenruhás csatlakozott az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke, Juan Guaidó vezette felkeléshez.

"Beszéltem az összes katonai övezet parancsnokaival, akik kifejezték nekem hűségüket a néphez, az alkotmányhoz és a hazához. A béke biztosítása érdekében teljes mozgósításra szólítom fel a népet" - írta Nicolás Maduro venezuelai elnök kedden közzétett Twitter-bejegyzésében. Maduro hozzátette: "Győzni fogunk".

Vladimir Padrino venezuelai védelmi miniszter Twitter-bejegyzése szerint a venezuelai hadsereg "elkötelezett maradt a nemzeti alkotmány védelme és a törvényes hatóságok mellett". Hozzátette: az országban lévő katonai egységek jelentése szerint a katonai laktanyákban és támaszpontokon minden "normális".

A katonák egy csoportja átállt Guaidóhoz

Korábban híradások arról számoltak be, hogy a tüntetők közé hajtott a venezuelai Nemzeti Gárda (GNB) egyik páncélozott járműve a caracasi La Carlota légi támaszpont közelében, ahol korábban Juan Guaidó ellenzéki vezető bejelentette: a katonák átálltak hozzá, hogy véget vessenek Nicolás Maduro elnök "hatalombitorlásának".

A videofelvétel tanúsága szerint a tüntetők egy csoportja kövekkel dobálta és botokkal ütötte a GNB legalább két járművét, mire az egyik hirtelen éles fordulatot vett, és a tüntetők közé hajtott. Az ANSA olasz hírügynökség szerint legalább egy tüntető megsebesült.

A Reuters hírügynökség szerint a Guaidóhoz csatlakozó néhány tucat katona összecsapott a továbbra is Maduróhoz hű erőkkel a légi támaszpont közelében, ugyanakkor e harcok nem terjedtek ki egyéb területekre.

Az AFP francia hírügynökség egy korábbi jelentése szerint a rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, akik Guaidó felhívására utcára vonultak annak érdekében, hogy támogassák a Maduro elleni lázadásban részt vevő katonákat a La Carlota légi támaszpont közeli Altamira negyedben.

Ezrek vonultak utcára

Guaidó kedden egy videofelvétel tett közzé, amelyen egyenruhások társaságában bejelentette: a katonák átálltak hozzá, hogy "véget vessenek Maduro hatalombitorlásának".

A dpa német hírügynökség szerint azok a katonák, akik Guaidó oldalára állnak, magukra csavart kék színű kendővel jelzik ezt.

A venezuelai parlament elnöke felszólította az embereket, hogy vonuljanak utcára Maduro távozását követelve. Percekkel később ezrek vonultak az utcákra, hogy kifejezzék támogatásukat Guaidónak. Mindeközben Diosdado Cabello, a kormányzó Venezuelai Egyesült Szocialista Párt alelnöke válaszul felszólította a kormány támogatóit, hogy vonuljanak az elnöki palotához, és védjék meg Madurót.

Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter kedden tagadta, hogy katonai puccskísérlet van folyamatban, és azzal vádolta Guaidót, hogy Washington utasítására cselekszik.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×