eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Vlagyimir Putyin orosz elnök hagyományos évzáró sajtóértekezletet tart a moszkvai Világkereskedelmi Központban 2018. december 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Vlagyimir Putyin: Oroszország egy másik gazdasági ligát választ

Ambiciózus gazdasági célokról és nukleáris fenyegetésről beszélt évzáró sajtóértekezletén az orosz elnök.

Oroszországnak áttörést kell elérnie és minőségi szempontból a gazdaságok egy másik ligájához kell felzárkóznia, ezt célozzák nemzeti projektjei - hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök a csütörtökön Moszkvában megtartott évzáró sajtóértekezletén.

A célok megvalósíthatóságának realitását feszegető kérésre azt mondta, hogy ambiciózus célok kitűzése nélkül semmilyen célok nem valósulnak meg.

Felsorolta egyebek között, hogy

  • az orosz GDP növekedése az év végére eléri az 1,8 százalékot,
  • az infláció várhatóan 4,1-4,2 százalék körül alakul,
  • a munkanélküliség 4,8 százalékra csökkent.

Szavai szerint a kereskedelmi többlet az év végére a tervek szerint eléri a 190 milliárd dollárt. Az orosz arany- és devizatartalék 7 százalékkal nőtt és el fogja érni a 464 milliárd dollárt. A költségvetésnek pedig 2,1 százalékkal magasabb lesz a bevétele, mint a kiadása.

Kifejezte reményét, hogy a kormány 2021-től biztosítani tudja a 3 százalékos növekedést.

A nukleáris fenyegetésről

Nem szabad alábecsülni a nukleáris háború veszélyét - figyelmeztetett az orosz elnök, egyúttal kifejezve reményét, hogy a józan ész fog felülkerekedni.

A fegyverzetellenőrzés szerződési rendszerének széthullása fegyverkezési versenyhez vezet. Oroszország a szárazföldi állomásoztatású közepes és rövid hatótávolságú rakéták (INF) felszámolásáról és a hadászati nukleáris eszközök csökkentéséről szóló Start-3 szerződés amerikai felmondása esetén ugyanúgy a paritás fenntartására fog törekedni, ahogy azt tette azt követően is, hogy az Egyesült Államok kivonult a hadászati rakétavédelmi rendszerek kiépítését korlátozó (ABM) szerződésből - közölte Vlagyimir Putyin.

Az orosz vezető óvott attól, hogy az Egyesült Államok kis kapacitású nukleáris eszközök rendszerbe állításával leszállítsa a nukleáris küszöböt,

vagy hagyományos robbanótöltettel felszerelt ballisztikus rakétát bocsásson fel, mert az összetéveszthető egy nukleáris eszköz indításával, ami globális katasztrófához vezet.

A kercsi incidensről

Vlagymir Putyin anélkül, hogy kiejtette volna az újraválasztásra törekvő Petro Porosenko ukrán államfő nevét, azt hangoztatta, hogy az egyik jelölt a "provokációval" Ukrajna érdekeinek rovására érte el célját és növelte támogatottságát.

Az elnök szerint az a tény, hogy egyetlen tengerész sem vesztette életét az incidensben, "nagy csalódottságot keltett" az ukrán uralkodó körökben. Arról is beszélt, hogy az elfogott tisztek és matrózok sorsa az ellenük tiltott határátlépés címén elindított bírósági eljárás lezárása után dől majd el, valamint hogy az orosz-ukrán kereskedelmi forgalom az ukrán vezetés "legjobb erőfeszítései ellenére" is növekszik.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×