INFORÁDIÓ 
2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

emmanuel macron

franciaország

sárga mellényesek

Emmanuel Macron francia államfő beszédet intéz a nemzethez a francia kabinet és a szakszervezeti vezetők együttes válságtanácskozása után a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2018. december 10-én, két nappal a kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárgamellényes tüntetők negyedik országos tiltakozónapja után.

A többség a gazdagok elnökének tartja Macront

Infostart / MTI

Mélypontra süllyedt Emmanuel Macron francia elnök népszerűsége az elmúlt hónapban a sárgamellényesek franciaországi tiltakozásai nyomán, miközben úgy tűnik, hogy a radikális jobboldal vezetője, Marine Le Pen nagy előnyt kovácsolt a helyzetből - ezek a fő következtetései az Odoxa francia közvéleménykutató-intézet felmérésének.

A kutatás szerint a megkérdezettek

mindössze 27 százaléka gondolja úgy, hogy Macron jó elnök, ami öt ponttal kevesebb, mint novemberben.

Ez a legalacsonyabb százalékpont Macron népszerűségében 2017 májusi hatalomra kerülése óta. A francia államfő népszerűsége 2018 májusa óta csaknem folyamatosan csökken.

A megkérdezettek 74 százaléka a "gazdagok elnökének" tartja Macront (három százalékponttal több egy hónap alatt), és 33 százalék tartja őt kompetensnek (16 százalékponttal kevesebb).

A válaszadók 47 százaléka szerint fordulatot jelentenek Macron politikájában a munkások vásárlóerejének javára történő intézkedések, amelyeket december 10-én jelentett be, hogy lecsillapítsa a sárgamellényeseket, de 53 százaléka ezzel ellentétes véleményen van.

Az Odoxa tanulmányának másik jelentős eleme Le Pen népszerűségének növekedése: hat százalékponttal nőtt egy hónap alatt, a lakosság 29 százaléka szimpatizál vele. A radikális jobboldal vezetője ezzel a harmadik legnépszerűbb politikusnak számít a felmérés szerint a második helyen álló Alain Juppé bordeaux-i polgármester, volt konzervatív miniszterelnök (35 százalék) és a volt környezetvédelmi miniszter, Nicolas Hulot (42 százalék) mögött.

Mindemellett a bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés (volt Nemzeti Front) vezetője az a politikai személyiség, aki a legnagyobb ellenérzést váltja ki (55 százalék) a lakosság körében.

Nyitókép: MTI/EPA/Ludovic Marin
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018