eur:
390.16
usd:
364.17
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nem adja ki a török parlament a korrupcióval vádolt volt minisztereket

A török parlament úgy döntött szerdára virradóra, hogy nem ad ki az igazságszolgáltatásnak négy, korrupcióval vádolt volt minisztert, véglegesen lezárva ezzel az iszlamista gyökerű konzervatív kormányt egy éve megrázó botrányt.

A parlamenti választások előtt fél évvel megejtett szavazáson a képviselők jóváhagyták a vizsgálóbizottság döntését, amelynek értelmében a volt miniszterek aktáit nem adják át a felettük egyedül ítélkezni hivatott legfelsőbb bíróságnak. Ezzel felmentették a vádak alól Zafer Caglayan volt gazdasági, Muammer Güler volt belügy-, Egemen Bagis volt európai ügyi és Edohan Bayraktar volt környezetvédelmi minisztert.

A szavazás során az egyetlen meglepetést az okozta, hogy az abszolút többséggel rendelkező Igazságosság és Fejlődés Pártja (AKP) néhány képviselője a pártvezetés utasítása ellenére a miniszterek ellen folyó eljárás folytatása mellett szavazott.

A szavazás előtt az ellenzéki pártok vezetői felszólították képviselőiket, hogy ne hagyják eltemetni az ügyet. A jobboldali Nemzeti Akció Párt (MHP) vezetője, Devlet Bahceli "a lopás és a jog közötti választásnak" nevezte a szavazást.

A négy volt minisztert azzal vádolták, hogy kenőpénzt fogadott el Reza Zarrab iráni származású üzletembertől annak fejében, hogy szemet hunyjon az embargó sújtotta Iránnal folytatott illegális aranykereskedelem felett. A 2013 decemberében kipattant hatalmas botrány besározta az egész török kormányt, élén Recep Tayyip Erdogan akkori kormányfővel, jelenlegi elnökkel.

Erdogan határozottan tagadta a vádakat, és összeesküvéssel vádolta meg egykori szövetsége, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hittudós vezette mozgalmat. Valóságos boszorkányüldözést indított Gülen mozgalma, a Hiszmet ellen: bírák, rendőrök és magas rangú tisztségviselők ezreit bocsátották el.

Az igazságszolgáltatás a parlamenti szavazást megelőzően minden, a kormányzat ellen folyó vizsgálatot titkosított.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×