eur:
390.65
usd:
366.26
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A grúz erők betörtek Chinvaliba - orosz gépek Grúzia területét támadják

A grúz erők betörtek péntek reggel a dél-oszét szakadár fővárosba, Chinvaliba azt követően, hogy egész éjszaka a szeparatista erőket támadták. A grúz védelmi minisztérium állítása szerint a harcokba Moszkva is bekapcsolódott, orosz harci gépek az ország területét támadják.

Az Interfax tudósítója a helyszínről jelentette, hogy a grúz csapatok betörtek a városba. A hadsereg előzőleg bekerítette Chinvalit, miután a grúz kormány amellett döntött, hogy helyreállítja az alkotmányos rendet Dél-Oszétiában.

Sota Utiasvili, a grúz védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor tévesnek nevezte a hírt. Szerinte a grúz erők még nem tértek be a városba. Elmondta, hogy heves harcokba bocsátkoztak két, teherautókból álló gépkocsioszloppal, amely Oroszország felől Dél-Oszétiába érkezett és igyekszik elérni Chinvalit.

Hozzátette: "Időt akarunk adni a polgári személyeknek, hogy elhagyják a várost".

A helyszínről érkező beszámolók szerint heves harcok zajlanak a térségben, a grúzok nagy erővel támadnak, miután tüzérségükkel lőtték Chinvalit. A francia hírügynökség Chinvali környékén tartózkodó munkatársa arról számolt be, hogy nagyon erős robbanások dörejei hallatszottak a dél-oszét főváros felől, mégpedig 20-30 másodpercenként.

Orosz békefenntartók tűz alatt

A legfrissebb hírek szerint a grúz erők tűz alatt tartják Chinvaliban az orosz békefenntartó erők laktanyáját is. A közvetlen tüzérségi- vagy rakétacsapásoknak halálos áldozatai és sebesültjei is vannak.

Marat Kulahmetov vezérőrnagy, a grúz, orosz és dél-oszét zászlóaljakból álló vegyes békefenntartó erők parancsnoka szerint öt Szu-25-ös csatarepülő is részt vett a támadásban.

Dmitrij Medojev, a szakadár grúziai tartomány moszkvai képviselője elmondta, hogy a konfliktusnak dél-oszét halálos áldozatai is vannak, ezen kívül sok a sebesült.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő közölte: a grúz agresszió válaszlépéseket fog kiváltani Moszkva részéről.

Az orosz külügyminisztérium kora reggel jelentette be, hogy Moszkva a dél-oszétiai vérfürdő feltartóztatásán fáradozik, és arra kéri a világ közösségét, hogy nyújtson neki támogatást ehhez. A tárca közleményét Borisz Malakov szóvivő a Vesztyi-24 hírtelevízióban olvasta fel. A dokumentum szerint még nem túl késő feltartóztatni a vérfürdőt, és megállítani azt a folyamatot, amely az áldozatok számának a növekedéséhez vezet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×