eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Végigsétáltak a kínai Nagy Falon

A világon elsőként sétált végig a kínai Nagy Falon egy brit pár. A 4828 kilométeres utat 167 nap alatt tették meg, a 30 kilós hátizsák cipelése miatt 38 kilót fogytak, és 2,5 centiméterrel lettek alacsonyabbak.

A 25 éves Tarka L'Herpiniere és két évvel idősebb párja, Katie-Jane Cooper néhány műholdas felvétellel felszerelve, és minimális kínai nyelvtudás birtokában vágott bele a nagy sétába.

Mivel a kínai Nagy Fal keresztül vezet a világ néhány legbarátságtalanabb vidékén, így meg kellett küzdeniük az elemekkel is: a sivatagban a hőmérséklet meghaladta a 40 fokot, az örökké hóborította hegyekben pedig elérte a mínusz 35 fokot.

Elhordták építőanyagnak


A Nagy Falnak csak egy százaléka nyitott a turisták előtt, a többit pusztítják a sivatagi homokviharok, vagy egyszerűen elhordták építőanyagnak a helybeliek. Így voltak olyan helyek, ahol csak a műholdas felvételek alapján tudták követni az egykori fal nyomvonalát.

Katie-Jane-t kétszer kórházba kellett szállítani; először gyomor- és bélhurut, valamint kiszáradás miatt, másodszor azért, mert a hátizsák annyira megnyomta a hátgerincét.

"Katie csak viccelt"


"Katie tulajdonképpen csak viccelt, amikor kitalálta, hogy sétáljunk végig a falon. Fogalmunk se volt, mennyire kemény túra lesz" - mesélte hazatérésük után Tarka, aki fiatal kora ellenére tapasztalt túrázó: járt már a Mount Everesten és a déli, valamint az északi sarkon is.

A pár azzal a feltétellel kapta meg az engedélyt a túrára a kínai hatóságoktól, hogy semmilyen kárt nem tesznek a falban.

A Nagy Falnak csak egyetlen pontján nem jártak: azon a kis szakaszon, amelyik nyitva van a turisták előtt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×