eur:
395.73
usd:
365.89
bux:
73635.96
2024. július 31. szerda Oszkár
Nyitókép: Pixabay.com

Jöhet a 300 ezer forintos minimálbér, de jelentős veszélyei is vannak

Megkezdődtek a tárgyalások a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi emelésének mértékéről. A szakszervezetek szerint legalább 10-12 százalékos béremelésre lenne szükség, a munkáltatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy a cégeknek ezt ki is kell gazdálkodniuk.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Zlati Róbert szerint legalább 12 százalékkal kellene emelni a minimálbért 2025-ben.

"A 300 ezer forintos minimálbér egy elérhető cél 2025-re, ez több mint 12 százalékos emelést jelentene.

A magyar minimálbérek a rangsor végén szerepelnek az európai összehasonlításokban. A jövő évi átlagbér prognózisa a Magyar Nemzeti Banknál 8-9 százalék közötti emelést javasol, de ahhoz, hogy az uniós minimálbérnek, illetve az ezzel kapcsolatos elvárásoknak megfeleljünk, az átlagnál magasabb bérfejlesztésre van szükség" – mondta az InfoRádióban Zlati Róbert.

A Liga Szakszervezetek elnöke, Mészáros Melinda szerint a legkisebb keresetűek bére akár 10 százalékkal is emelkedhet jövőre.

"A megkérdezett vállalkozások jelentős többsége – ahol terveznek bérfejlesztést 2025-ben – úgy nyilatkozott, hogy átlagosan legalább 10 százalékos vagy azt meghaladó mértékű emelést tervez. Ha az átlagbérekhez kívánjuk viszonyítani az elkövetkezendő időszakban a minimálbér értékét, akkor ezekkel a viszonyszámokkal kell nekünk is dolgozni" – jelezte.

Veszélyek

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára, Perlusz László az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy a nagymértékű emelésnek komoly kockázatai vannak.

"Minél jobban eltér a bérköltség – ami az egyik legnagyobb költség – a vállalkozásoknál a termelékenységtől vagy a bevételek növekedésétől, annál kevesebb vállalkozás tudja ezt vállalni,

és annál kevesebben tudnak talpon maradni. Tehát jelenleg még nem lehet látni, hogy mekkora lesz a minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés, biztos, hogy pozitív lesz, lesz valamilyen emelés mind a két bértételben. A minimálbérben feltétlenül, de még azt sem tudjuk, hogy ez a két bértétel megmaradhat-e Magyarországon" – mutatott rá Perlusz László.

Ha ugyanis összevonnák a minimálbért és a garantált bérminimumot, az nagyobb mértékű emelést eredményezne – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×