eur:
390.17
usd:
357.72
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Az Európai Központi Bank frankfurti székháza a Majna partján a koronavírus-járvány idején, 2020. május 1-jén.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

Itt az újabb kamatdöntés Európai Központi Banktól

Az EKB Kormányzótanácsa a piaci várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét csütörtöki ülésén.

A döntés alapján az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába 4,25 százalék, az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába 4,50 százalék, a betéti rendelkezésre állás kamatlába pedig 3,75 százalék marad továbbra is.

Az EKB döntése megfelelt a többségi piaci várakozásoknak.

Az EKB előző, júniusi kamatdöntő ülésén 25 bázisponttal csökkentette a három irányadó eurókamat szintjét, ugyancsak a piaci várakozásokkal összhangban.

A döntés indoklásában az EKB kiemelte: a kapott információk általánosságban alátámasztják a Kormányzótanács középtávú inflációs kilátásokról alkotott előző értékelését. Miközben az inflációs alapfolyamat néhány mérőszáma májusban egyszeri tényezők miatt csekély mértékben megemelkedett, a legtöbb mérőszám júniusban állandó maradt vagy kissé csökkent.

A várakozásokkal összhangban a magas bérnövekedés inflációs hatásait tompították a nyereségek. A monetáris politika a finanszírozási feltételeket restriktíven tartja. Ugyanakkor a belföldi ároldali nyomás továbbra is magas, a szolgáltatások inflációja megemelkedett szinten van, a teljes infláció pedig valószínűleg a jövő év jó részében is a cél felett marad.

Az EKB közölte: a Kormányzótanács eltökélt szándéka biztosítani, hogy az infláció időben visszatérjen a középtávú 2 százalékos célhoz. Az irányadó kamatlábakat megfelelően restriktív szinten tartja amíg ez szükséges a cél eléréséhez. Továbbra is adatfüggő megközelítést követnek a restrikció megfelelő szintjének és időtartamának meghatározásában. A kamatdöntések konkrétan az inflációs kilátásokra vonatkozó értékelésén alapulnak a kapott gazdasági és pénzügyi adatok, az inflációs alapfolyamat dinamikája és a monetáris politikai transzmisszió erőssége fényében.

A Kormányzótanács előzetesen nem köteleződik el egy bizonyos kamatpálya mellett

– hangsúlyozta közleményében az EKB.

Az eszközvásárlási programmal (APP) kapcsolatban az EKB megjegyezte: az APP-portfólió egyenletes, kiszámítható ütemben csökken, ahogy az eurórendszer a lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket már nem fekteti be újra.

Az Európai Központi Bank hozzátette: az eurórendszer már nem fekteti be újra a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) keretében vásárolt, lejáró értékpapírokból származó összes tőketörlesztést, és a PEPP portfóliót havonta átlagosan 7,5 milliárd euróval csökkenti. A Kormányzótanács szándéka, hogy 2024 végén beszünteti az újrabefektetéseket a PEPP keretében.

Az EKB közleménye szerint ahogy a bankok törlesztik a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek során felvett összegeket, a Kormányzótanács rendszeresen értékeli, hogy a célzott hitelműveletek és a folyamatban lévő visszafizetésük miként járul hozzá monetáris politikájának alapállásához.

A Kormányzótanács megbízatásának keretén belül készen áll valamennyi eszközének a kiigazítására annak érdekében, hogy az infláció középtávon visszatérjen a 2 százalékos céljához, megőrizze a monetáris politikai transzmisszió zökkenőmentes működését. Emellett a transzmisszióvédelmi eszköz is a rendelkezésre áll az olyan indokolatlan, rendezetlen piaci dinamika elhárításához, amely komolyan fenyegeti a monetáris politika transzmisszióját az összes euroövezeti országban, ami lehetővé teszi a Kormányzótanács árstabilitási megbízatásának hatékonyabb teljesítését - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Hatalmas veszteséget szenvedtek az ukránok egyetlen faluban, évtizedes háborúra készülnek az oroszok – Háborús híreink csütörtökön

Hatalmas veszteséget szenvedtek az ukránok egyetlen faluban, évtizedes háborúra készülnek az oroszok – Háborús híreink csütörtökön

Az ukrajnai háborúban nem lehet biztosan tudni, hogy a felek mekkora veszteségeket szenvednek el a harctéren, a számokat csak tippelni lehet. A ritka kivételek egyike, hogy valamelyik harcoló fél adatokat oszt meg erről. Most az ukránok kivételt tettek egy településért vívott csatával kapcsolatban – írja az Ukrajinszka Pravda. Kiadta napi jelentését az amerikai Institute for the Study of War (ISW) az ukrajnai háborúról, amelyben ezúttal – mások mellett – Dmitrij Medvegyev kijelentéséről és az orosz sajtóról írnak. Cikkünk folyamatosan frissül a az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×