eur:
389.76
usd:
363.71
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
hand picking an egg from nest
Nyitókép: tamjai9/Getty Images

Szakértő: idén olcsóbb lesz a tojás húsvétkor, mint egy éve

Az ünnepek idején várható némi áremelkedés, de az elmúlt évekhez hasonló kiugró értékekre nem kell számítani.

"Amíg a '80-as, '90-es években a 300 darabot is meghaladta fejenként az egy főre eső éves tojásfogyasztás, jelenleg ez mindössze 240 darab. Húsvét környékén jellemzően nagyobb a kereslet, 23-30 százalékos forgalomnövekedéssel lehet számolni, ilyenkor a kiemelkedő időszakban a magyar beszerzés mellett bizonyos fokú importra is szükség van" − mondta az InfoRádióban a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

Pákozd Tamás tájékoztatása szerint az árakat három tényező alakítja. Az egyik az árstop kivezetése után bevezetett új rendelkezés, ami a nagy forgalmú áruházak esetében a beszerzési áron való értékesítést teszi kötelezővé, illetve a kötelező akciózás. A másik tényező az energia és a takarmány ára, ahol a szakértő szerint az elmúlt évben komoly visszaesés történt, így a jó ideje kialakult árak érvényesülhetnek. A harmadik tényező a kereslet-kínálat.

„Ilyenkor a megnövekedett kereslet felfele nyomja az árakat, de ezekre az időszakokra készülnek a termelők, így a kínálat is megfelelő. Figyelembe kell venni az Európai Unió nyitott piacát is, ahol szabadon áramlik a tojás az országok között, tehát ott, ahol vannak készletfeleslegek, azok megtalálják a helyüket” − mondta Pákozd Gergely. Hozzátette: a statisztikák alapján kevesebbet kell fizetni a tojásért, mint egy éve, bár a húsvéti időszakban várható némi áremelkedés, de az elmúlt évekhez hasonló kiugró értékekre nem kell számítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×