eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Bank cash counter machine with a stack of euro. Horizontal view of the finance business money counting. Money and business concept
Nyitókép: Vadym Terelyuk/Getty Images

A lassuló infláció miatt forintgyengülés jöhet az elemzők szerint

A 390-es szintet tesztelheti a magyar fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama.

A Portfolio által megkérdezett elemzők többsége arra számít, hogy 4 százalék közelébe, akár 4,3 százalékra is lassulhatott a magyar infláció januárban. Emiatt ismét fokozódhat a nyomás a jegybankon, hogy az eddigieknél nagyobb kamatvágást hajtson végre – mondta az InfoRádióban a gazdasági portál elemzője. Beke Károly felidézte: korábban a Magyar Nemzeti Bank is 4 százalék körüli inflációs adatot vetített előre, vagyis nem meglepő az elemzők véleménye.

Egy ilyen inflációs adat azonban hatással lehet a forint/euró árfolyamra. Januárban már lejátszódott hasonló folyamat: a forint érezhetően gyengült és a 380-as szint környékéről egészen 390 közelébe emelkedett az euró jegyzése, részben amiatt, mert felerősödtek a kamatcsökkentési várakozások. Aztán kiderült, hogy a jegybank valóban tárgyalt 100 bázispontos kamatvágásról a korábbi 75 bázispont után, de végül éppen a forint gyengülése miatt maradt az eddigi ütemnél.

"Tehát ha most valóban ezt a 4 százalék körülire várt inflációt látjuk majd januárban, akkor ismét felerősödhetnek ezek a hangok, és ismét szóba kerülhet nagyobb kamatcsökkentés a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsától, ez pedig alapesetben inkább negatív hatással lenne a forintra" – mondta Beke Károly, aki szerint

a következő napokban inkább a forint gyengülése felé mozdulhat ismét a piac,

és akár ismét tesztelheti az euróval szembeni 390 körüli szintet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×