eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

A kattingatás nem segít, más „zabálja” a legtöbb áramot egy háztartásban

Több odafigyelés, gondosabb eszközválasztás, átgondolt szokások. Néhány tanács, ami segíthet féken tartani a háztartási energiaszámlát.

Egy átlagos háztartásban a vizes műveleteket végző berendezések fogyasztják a legtöbb villamos energiát, tipikusan a számla 14 százalékáért felelősek. Közel ennyi energiát fogyasztanak a hűtésre használt készülékek, amelyek a szakértők mérései alapján a költségek 13 százalékát teszik ki. A szórakoztatói elektronikai cikkek fogyasztás szempontjából a harmadik helyet foglalják, majd a világítás következik. A konyhai berendezések szerepe attól függ, hogy milyenek az étkezési szokások az adott háztartásban - írja a vg.hu. Az látszik tehát, hogy nem a gépek és a lámpák kapcsolgatásán lehet a legtöbbet spórolni a villanyszámlán.

Mosás

A mosógépek, mosogatógépek és szárítógépek fogyasztását főként az általuk használt víz felmelegítéséhez szükséges energia növeli meg. Az alacsonyabb hőmérsékletű ruhamosó program választása segíthet csökkenteni az energiafogyasztást, a fél adagos mosás elkerülésével pedig vizet lehet megtakarítani.

Hűtés

A hűtőszekrényeknek és fagyasztóknak folyamatosan bekapcsolva kell maradniuk, így folyamatosan áramot vesznek fel az állandó hőmérséklet fenntartása érdekében. A leghosszabb élettartamú készülékek közé tartoznak, a tipikus hűtőszekrény-fagyasztó élettartama 17 év, ezért érdemes alaposan megfontolni ilyen készülék vásárolásakor, hogy mennyire energiahatékony a berendezés.

Egy hűtőszekrény-fagyasztó 156 és 275 kilowattóra közötti teljesítményt tud felhasználni évente.

A szárítógépek például 259 és 636 kilowattóra között fogyasztanak, attól függően, hogy milyen típusúak.

Szórakozás

Ha eljött az ideje egy új televíziónak, érdemes megkeresni a leginkább energiatakarékos márkát, és a kisebb képernyőméret is segíthet spórolni az üzemeltetési költségeken.

Világítás

Észrevehetően csökkenthető felhasznált energia mennyisége, ha a halogén izzókat LED-ekre cserélik, amelyek már többféle árnyalatban kaphatók a hidegtől a melegig, lehetővé téve az otthonában kívánt fényhatás létrehozását. Erre az energiafogyasztó berendezésre is igaz: érdemes lekapcsolni, ha elhagyják a szobát.

Főzés

Az energiafogyasztási skálán háztartásonként meglehetősen különböző, hogy ki mennyi energiát használ el a konyhában: a kiadások legfőbb meghatározója, hogy milyenek a háztartás tagjainak főzési szokásai.

Nem mindegy, hogy egy héten hányszor étkeznek otthon, több fogást készítenek vagy többnyire csak félkész ételeket dobnak be esténként a sütőbe.

Átlagosan egy lakóház energiaszámlájának körülbelül 4 százalékát adják a konyhai berendezések, köztük a főzőlap, a sütő, a vízforraló és a mikrohullámú sütő. A tesztek készítői rámutattak: a mikrohullámok hatékonyabbak a főzés során, mint a sütők, mivel csak az ételt melegítik fel, a belső légteret nem.

Továbbá még azzal is lehet némi aprópénzt spórolni, ha nem tölti túl a fogyasztó a vízforralót.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×