eur:
390.45
usd:
358.76
bux:
72940.89
2024. július 19. péntek Emília
Földgázkút a Békés vármegyei Nyékpusztán 2023. február 12-én. Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint február 13-án áll üzembe az első kút a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen és a napokban megkezdődik a második kút fúrása is.
Nyitókép: MTI/Lehoczky Péter

El sem hinné: tekintélyes mennyiségű gázt exportált Magyarország

A teljes magyar gázfogyasztás 8,5 milliárd köbméterre, sokéves mélypontra esett 2023-ban, miközben a magyar gázimport 10 milliárd köbméternél stagnált. Ez azt jelentheti, hogy a tárolók teljes feltöltése mellett a magyar gázexport is emelkedett.

Az Energiaügyi Minisztérium 2023-as adataiból érdekesebb tendencia rajzolódik ki. A tárca által 2023-ra közölt egész éves földgáz felhasználási adat (8,5 milliárd köbméter) kirívóan alacsony - állapítja meg a portfolio.hu elemzése.

A 2022-es szinthez képest 1 milliárd köbméterrel, 10,9 százalékkal, a 2021-eshez mérten 2,5 milliárd köbméterrel, 23 százalékkal kevesebb gázt használt fel az ország.

Az emberek valamivel több mint 3 milliárd köbméter földgázt használtak fel tavaly, ami 10,7 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben volt. Kiderült, hogy az alacsonyabb fogyasztás miatt

"a földgázból a háztartások mindössze tíz, áramból pedig húsz százaléka fogyasztott a rezsivédett sáv feletti mennyiséget".

Egy éve még arról volt szó, hogy a gázszámlák 22 százaléka esik a rezsivédett sávhatár fölé.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy 2022 júliusában sokan trükközhettek azzal, hogy a szokásos 30-40 köbméter gáz helyett akár 300-400 köbmétert is bediktáltak, sőt, tudunk olyanról is, aki 1000-t is, amikor kiderült, hogy bevezetik a 767 Ft/köbméteres gázárat egy bizonyos fogyasztás felett. Ezt a trükköt azonban csak egyszer lehetett eljátszani, így idén az 1800-2500 köbméter között fogyasztóknál a téli időszakban már ismét megjelenhet a valós fogyasztási adat.

Mindenesetre a bő hétszeres gázár, lefelé szorítja a háztartási energiaáron keresztül az inflációt is, hiszen kevesebb fogy a "drága" termékből, ezert erre kevesebbet költenek nagy átlagban az emberek.

A lakossági gázfogyasztás kilencéves mélypontra szakadása mellett különösen érdekes, hogy a tárca közlése szerint a nem-lakossági szegmensben viszont mintegy 5,5 milliárd köbméter gáz fogyott 2023-ban. Ez az elmúlt évtized egyik legmagasabb adata, érdemi ugrást jelent a 2022-es évi fogyasztáshoz képest.

Az adatok azt is mutatják, hogy a lakosságnál további fogyasztásmérséklés már nem várható, ezt a Portfolio-cikkben lévő grafikonok is igazolják.

A lakossági csökkenés mellett a magyar gázimport továbbra is 10 milliárd köbméter körül ragadt. Emögött főként az állhat, hogy a Török Áramlat gázvezetéken át a hosszú távú szerződésben rögzítettnél jóval több gázt vásárolt a magyar állami MVM idén, mint ahogy azt a Gazprom vezére tavaly ősszel el is árulta, és azt

a régiós piacon el is adta a magyar cég.

Erre a fokozott régiós exporttevékenységre utal, hogy a magyar földgázexport 2 milliárd köbméter fölé ugrott.

Végül érdekes, hogy növekedett a hazai gázkitermelés is, immáron 1,6 milliárd köbmétert hoznak a felszínre, emlékezzünk arra, hogy a Mol büszkén jelentette be, kelet-magyarországi újabb gázkutak beindítását.

Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×