eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pexel.com

Érdekes háttérinformációk a csok pluszról

Az elmúlt nyolc év jelentős lakásdrágulása miatt kevesebbet érhet bizonyos esetekben a csok plusz, mint a 2016 elején bevezetett eredeti családi otthonteremtési kedvezmény – mondta az InfoRádióban a Portfolio elemzője, Palkó István.

A kormányzat minden korábbinál nagyobb családi otthonteremtési kedvezményként hirdeti a részleteiben pénteken megismert csok plusz javaslatait, amelyek szabályokként január 1-jével lépnek majd érvénybe. Palkó István, a Portfolio elemzője azonban számolt, és az InfoRádióban azt állította, hogy a lakásárak elszállása és a pénzromlás üteme miatt nem biztos, hogy a kormánynak igaza van.

"A kijelentés általánosságban nem igaz, bizonyos esetekben mondanám csak helytállónak. A 10+10 millió forintos eredeti támogatás plusz hitel, amelyet a kormány 2016-ban vezetett be, meglehetősen emlékezetes, és elterjedt, hogy érdemes összevetni a szintén családosok által elérhető csok plusszal, megnézni, reálértéken mekkora a viszonya a kettőnek egymáshoz. Ehhez nem igazán a fogyasztói árindexből érdemes kiindulni, sokkal inkább a lakásárindexekből, amelyek azt mutatják, hogy 2016 óta mennyivel magasabb a lakásárszínvonal. Például a Magyar Nemzeti Bank lakásárindexe azt mutatja, hogy nagy, országos átlagban 2,64-szeres volt a drágulás 2016 első negyedéve és 2023 második negyedéve között. Ez alapján elmondható, hogy ami régen 20 milliót ért – 10+10 milliót –, az most mindössze 7,6 millió forintot ér akkori értékre visszavetítve a lakáspiacon, vagyis

kevesebbet ér most 50 millió forint, mint annak idején a 20 millió.

A mai 50 millió forint kicsivel kevesebb, mint 19 millió forintot ér az akkori lakásértékek alapján" – mutatott rá. Tehát összességében "mintha a háromgyermekesek esetében a teljes elérhető támogatási és hitelösszeg kevesebb lenne" Palkó István szerint, mint 2016-ban.

A támogatási formával most sokkal kevesebben fognak élni, mint eddig, de a potenciális igénybe vevők köre is harmadára szűkülhet,

meglévő gyermekekre ugyanis már nem lesz elérhető, kiesnek a potenciális támogatottak közül továbbá az egyedülálló szülők és az élettársi kapcsolatban élők is.

Megjegyezte azonban, hogy bizonyos gyermekszám mellett bőkezűbb lesz az új támogatás. "Akik egy gyermeket vállalnak, azok 600 ezer forintot vehettek igénybe, ugyan most ők vissza nem térítendő támogatást nem fognak tudni kapni, de a háromszázalékos hitelre a csok plusz keretei közt 15 millió forint erejéig jogosultak lesznek" – húzta alá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×