eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Beautiful brunette black female tourist enjoying winter shopping in the high street
Nyitókép: Lorado/Getty Images

Sötétben tapogatózik a kereskedelem az ünnepek közeledtével

Bizonytalan, hogy mely üzletek tartanak zárva december 24-én, mint ahogyan az is, hogy mekkora forgalomra számíthat idén a kereskedelem az ünnepi időszakban. Erről a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára beszélt az InfoRádiónak.

Az üzletek zömének december 24-i nyitvatartása egyelőre nem ismert. Bár vannak, amelyek már bejelentették az ünnepi nyitvatartásukat, amiről mindenképp érdemes lesz körültekintően tájékozódnia a vásárlónak, mielőtt útnak indulnak, mert ebben idén nagy változás várható – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Neubauer Katalin.

Az üzletek felkészülését illetően a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta, hogy a november 1. utáni időszakban általában már a teljes karácsonyi választék beszállításra került azokból a termékekből, amik tartós fogyasztási- vagy divatcikkek, illetve nem élelmiszerek. Ezekből a kereskedelem egy kibővített választékkal, nagy mennyiséggel várja az ünnepi vásárlókat. „Természetesen folyamatosan megújuló árukészlettel tekintünk az ünnepekre, nemcsak az élelmiszerek, hanem minden egyéb iparcikk, termék esetében.”

Arra a kérdésre, hogy várható-e valamiből hiány, Neubauer Katalin azt válaszolta, hogy a hazai kereskedelemnek maradéktalanul sikerült minden termékből beszereznie, amit szeretett volna. Ezt jelen pillanatban nem befolyásolták gazdasági körülmények, vagyis

minden olyan termék rendelkezésre áll a kínálatban, ami a kereskedők terveiben szerepeltek, szerepelni fognak az ünnepek előtt.

A főtitkár azt is hozzátette, hogy a kereskedők igyekeznek felkészülni – legjobb tudásuk és előirányzott prognózisaik szerint – az akciós termékek miatti megnövekvő forgalomra is felkészülni.

Az elmúlt időszak kifejezetten a kedvezményekről szólt a kereskedelemben; ezek egy részét a hétről hétre zajló, már megszokott akciók, másik részét az élelmiszerek tekintetében a hatósági árazás adta, ami az év végig még szabályozva lesz kialakítva – mondta a szakértő, aki szerint az akciós időszak a karácsonyi időszakban is legalább annyira hangsúlyos lesz, mint eddig, csak épp kiemelt kínálatokkal, megnövelt mennyiségekkel, esetleg meghosszabbított nyitvatartásokkal várják a vásárlókat.

Bár az év elejéhez képest jelentősen csökkent az infláció, a magas árak így is meghatározóak leszek a fogyasztásban – értett egyet Neubauer Katalin, hozzátéve:

a várakozások egyelőre bizonytalanok mindenki szempontjából.

Mint mondta, az élelmiszerek mellett sok más terméknek és szolgáltatásnak is megnövekedett az ára, ami komoly jövedelemrészt von el a háztartásoktól, vagyis sok olyan kiadása lett a családoknak, amik a tavalyi évben még nem voltak ennyire jellemzőek. Mindazonáltal bíznak abban, hogy sikeres évet fognak tudni elkönyvelni a kereskedelemben. „Ugyan a mennyiségek tekintetében ezt nem lehet megjósolni, de a magas árak miatt az érték nyilvánvalóban nagyobb lesz, mint a tavalyi évben, de ezt még majd alaposan elemezni kell” – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×