eur:
389.06
usd:
363.64
bux:
68285.26
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: vezess.hu

Kissé „beragadt” a hazai használtautó-piac

Lassú élénkülést mutat a hazai használtautó-piac: augusztusban 72 500 személygépkocsi cserélt gazdát, ami 2,9 százalékkal haladja meg a tavaly augusztusi szintet. 2023 első fél évében az adásvételek száma végig elmaradt az előző év hasonló időszakának adataitól, viszont az utóbbi két hónapban már felül teljesített a piac az előző évhez képest – közölte a JóAutók.hu.

A portál tájékoztatása szerint ha a fokozatosan emelkedő trend az év végéig fennmarad, akkor – az első féléves elmaradás ellenére – a belföldi személyautó-átírások száma éves szinten közel kerülhet a tavalyi 825 ezres rekordértékhez.

A közleményből az is kiderül, hogy a DataHouse adatai alapján a hazai használtautó-piacon

leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát,

előbbieknek 29, utóbbiaknak 22 százalék volt az aránya az első három hónapban. Az alsó-középkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra, a Ford Focus és a Volkswagen Golf.

A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift vezeti, melyet az Opel Corsa és a Volkswagen Polo követ. A leggyakoribb modellek között a felső-középkategória a Volkswagen Passattal, a BMW 3-as szériával, és a Skoda Octaviával képviselteti magát. A legtöbb ügylet – az összes adásvétel 35,3 százaléka – a fővárosban és Pest vármegyében történt.

A használtautó-piacon a 2023 első nyolc hónapjában gazdát cserélő 548 300 személyautó mennyisége több mint 3 százalékkal maradt el az előző év hasonló időszakában regisztrált 565 800-as értéktől,

az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 70 900 darab volt, ami csaknem 21 százalékkal elmaradt az egy évvel korábban regisztrált 89 500-as értéktől.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója arról adott tájékoztatást, hogy továbbra is jelen vannak a piacon az élénkülést akadályozó tényezők, a lakossági reálkeresetek szintje egyelőre nem nőtt, és a magas kamatok továbbra is visszafogják a részben hitelből finanszírozott vásárlásokat. Egyelőre a használtautó-import és újautó-eladások is beragadtak egy viszonylag alacsony, havi 9-9 ezres szinten, ami szintén visszafogja a hazai használtautó-piac aktivitását – tette hozzá a vezérigazgató.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×