eur:
389.69
usd:
362.75
bux:
68050.43
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
fotó: Szörényi Laura
Nyitókép: Szörényi Laura

Flesch Tamás: összességében pozítív lehet a magyar turizmus idei mérlege

A gyenge szezonnyitás után júliusban nagyot erősödött a turisztikai forgalom. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a belföldi kereslet a főszezonban sem élénkült meg, a külföldi vendégéjszakák növekedésével viszont összességében pozitív évet zárhat a magyar turizmus.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás szerint az év első feléhez képest mostanra javultak a szálláshelyek kihasználtsági adatai, de ettől függetlenül a szervezet tagszállodáiban nem sikerült elérni a tavalyi év eredményeit eddig.

"Nagyjából mi 15 százalékkal vagyunk a tavalyi év alatt most, már az augusztust is beleértve. Ez a Balatonon 15-20 százalék között van, vidéken inkább tíz százalék. Budapesten viszont sokkal jobb a helyzet. Összességében pozitív lesz a nyári mérlegünk. Sajnos a belföldi kereslet az olyan szinten nem tudott megélénkülni, mint a tavalyi évben, de azt gondoljuk, hogy ez valahol természetes is volt" – hangsúlyozta a szakmai szervezet vezetője.

Flesch Tamás ugyanakkor arra is kitért, hogy természetes dolognak tartja azt, hogy miközben a belföldi vendégéjszakák száma 8,4 százalékkal csökkent, azzal egyidejűleg viszont a külföldieké 13 százalékkal emelkedett.

"A külföldi vendégéjszakák száma folyamatosan növekszik, amióta tulajdonképpen korlátozás nélkül lehet utazni és akár a 2019-es évek számai közelébe is eljuthatunk év végére, ami a reptér forgalmából is látszik" – mondta.

A belföldi vendégéjszakák számában a csökkenő tendenciának az elnök szerint két fő tényezője van. Az egyik az infláció, ami sok embert spórolásra késztetett a nyár folyamán, a második pedig az, hogy 2019 után 2023 volt az első olyan év, amikor korlátozások nélkül lehetett utazni a világban. Ez azt jelenti, hogy akinek erre volt anyagi forrása, elment külföldre a magyarországi pihenés helyett is.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke beszélt még arról is, hogy a korábbi várakozásoknak megfelelően idén érezhetően megváltoztak a belföldi, hazai turisták szállásfoglalási szokásai. Ha el is utaztak az emberek, csak rövidebb időszakokra, a tartózkodási idő lerövidült. Nagyon sokan inkább hétvégére vagy hosszú hétvégére döntöttek a belföldi pihenés mellett.

"Abban a pillanatban, ahogy jó idő lett, nagyon megélénkült a foglalási kedv, ezért jó idő esetén még elég erős lehet az őszi szezon. Összességében pedig a külföldi vendégéjszakák erősödésének a tendenciájával és a belföldi vendégéjszakák csökkenésével együtt is várhatóan pozitív lesz majd a teljes év" mondta el Flesch Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×