eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Az amerikai érdekeltségű Jabil elektronikai beszállító vállalat új logisztikai raktára Tiszaújvárosban 2018. október 8-án, az ünnepélyes átadás napján. A Jabil a világ vezető elektronikai vállalatainak beszállítója, vevőköre kiterjed a szórakoztató elektronika, a védelmi és légi ipar, az autóipar, üzleti és fizetési rendszerek, a számítógép és adattároló rendszerek, az ipari megoldások, az orvostechnika és berendezés gyártás, a számítástechnikai hálózati elemek, a távközlés, a környezettudatos technológia területekre.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Raktárban már nagyon erős Magyarország

Az ország földrajzi fekvése és a kialakult közúthálózat miatt ideális hely hozzánk telepíteni európai kereskedő cégek regionális elosztóközpontjait. Húsz-ötvenezer négyzetméteres óriás raktárak ezek, amelyek tovább növelik a fővárost övező térség raktárállományát.

Mind a raktárközpontok iránti kereslet, mind pedig az épülő raktárépületek vonatkozásában biztatóak a második negyedéves adatok Magyarországon - írja a privatbankar.hu.

Idén a második negyedévében hat épülettel, összesen 65 580 négyzetméterrel bővült az úgynevezett spekulatív (bérlő nélkül indított beruházás) raktárállomány a fővárosban, míg vidéken egy új átadást rögzítettek. Az előbbi esetében a legnagyobb új épület a CTPark Ecser ECS1 épülete volt (42 460 négyzetméter), míg az utóbbinál az IGPark Miskolc első 18 480 négyzetméteres tömbjét adták át. Ezzel 4 814 000 négyzetméterre hízott az országos modern logisztikai állomány. Ebből a fővárosban és környékén 3,3 millió négyzetméter, az iparvárosainkban vagy azokhoz nagyon közel mintegy 1,5 millió négyzetméter található.

A szerződések túlnyomó része továbbra is a főváros körüli ’big-box’ logisztikai parkokban köttetett, míg a városon belüli kisebb, úgynevezett városi-logisztikai állományban inkább a 2-3 ezer négyzetméteres méret a jellemző.

A már meglevő raktárállományon felül a magyar és külföldi ingatlanberuházók az elmúlt hetekben egymás után jelentették be, hogy további több százezer négyzetméternyi csarnokot fognak építeni a következő egy-másfél évben. Egyebek között azért is, mert megrendelőik - néhány erős kereskedelmi hálózat - Magyarországon döntően a budapesti agglomerációban akarják létre hozni kelet-európai regionális elosztóközpontjukat. A hét elején például a német Drogerie Markt (DM) hozta nyilvánosságra, hogy egy 18 ezer négyzetméteres központot építtet Pátyon a Futureallal.

Az aktuális adatok alapján a raktárépületek kihasználatlansági mutatói jelenleg az elfogadható 8,1 százalékos, illetve 8,6 százalékos szinten vannak országosan és Budapesten. A negyedév végén összesen 284 ezer négyzetméternyi ipari-logisztikai terület állt üresen, ebből vidéken 104 ezer négyzetméternyi.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×