eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Érd után lép Budakalász is: véget vet a kontroll nélküli betelepülésnek

Új helyi építési szabályzaton dolgozik a budakalászi önkormányzat. Vannak olyan javaslatok, amelyek több mint 37 hektárral csökkentenék az eddig beépítésre szánt területeket – tájékoztatta az InfoRádiót a polgármesteri kabinetvezető, Péterffy Gábor.

Budakalászt 2019 óta egy civil egyesület irányítja, aminek a választási programjának egyik sarkalatos pontját képezte, hogy véget kell vetni a kontroll nélküli betelepülésnek a városban. A polgármesteri hivatal kabinetvezetőjének elmondása alapján lényegesen többről van szó, mint kvótákról, vagy egy adminisztrációs korlátról, ugyanis az elmúlt években 20 százalékkal bővült a lakosságszám.

Péterffy Gábor évtizedes problémának nevezte, hogy az infrastruktúra, az utak, a bölcsődék és óvodák, az egészségügyi szolgáltatások nem képesek követni azt a mértékű betelepülést, ami Budakalászon zajlott. Szerinte nem az a kérdés, hogy jó vagy rossz-e, ha növekszik a lakosság, hanem az, hogy fel van-e arra készülve a város.

"Budakalász esetében egyértelműen a nem a válasz, de ez nem új keletű, és

már évtizedekkel ezelőtt voltak olyan hangok, hogy megtelt a város és nem tud több betelepülőt fogadni"

– tette hozzá. A településen 12-13 ezer fős a lélekszám, ami 20 évvel ezelőtt még 8 ezer körül volt.

A Budapesttel közvetlenül határos, a Duna jobb partján fekvő városban a településrendezési eszköztár felülvizsgálatában, illetve megváltoztatásában látták a megoldást. Ennek eredményeként új helyi építési szabályzatot alkotnak, amit várhatóan az év végén fogadhat el a helyi képviselő-testület. De már vannak olyan megalapozó tanulmányokra született javaslatok, amik például

több mint 37 hektárral csökkentenék a beépítésre szánt területet

– közölte a polgármesteri hivatal kabinetvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×