eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A kitermelt kőolajat fejtik át szállítójárműbe a Mol vecsési Vecsés-2 olajkútja bemutatásán 2022. november 28-án. A Mol, amely jövőre 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon, egy hete jelentette be, hogy jelentős mennyiségű kőolajat talált Vecsés határában, 2100 méter mélyen, miután a júliusban elkezdett kutatófúrások sikerrel zárultak. Vecsésen november 11-én kezdődött meg a próbatermelés, mára naponta 100 köbméternyi (csaknem 600 hordónyi) olaj kitermelése zajlik, amelyet naponta tartálykocsikkal, a várost elkerülve szállítanak a százhalombattai Dunai Finomítóba.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Olajmezőt találhattak Budapest határában

Újabb kutatófúrást készít elő a Mol az Üllő-észak területen.

Most zárul le az a február végén indult munka, amelynek során a Mol Nyrt. arra keresi a választ, érdemes-e kutatókutat lefúrnia az Üllő közelében feltételezett szénhidrogén-lelőhelyen. Ennek eldöntésére a társaság megbízásából az Acoustic Geophysical Services nevű cég végzi a háromdimenziós szeizmikus mérést – írja a vg.hu.

A mérés egyik fő eszköze egy 30 tonnás berendezés, egy nagy szállítójárművön rögzített vibrátor, amely a föld mélye felé rezgéseket bocsát ki. E rezgéseket a visszaverődésük után érzékelők (geofonok) fogják be, majd továbbítják a műszerkocsin lévő eszközökre: a végcél az, hogy a begyűjtött és feldolgozott adatok alapján 3D-s képet alkossanak a kutatni kívánt felszín alatti területről, mert ennek alapján határozható meg, hogy hol milyen mélységbe célszerű lefúrni.

A munka 25 négyzetkilométeren zajlik, a visszaverődött rezgéshullálomkat pedig 12 ezer érzékelő gyűjti be. Jelenleg hat vibrátor van a térterületen, a helyszínen 100-120 ember dolgozik.

Homonnay Ádám, a Mol magyarországi kutatásáért és termeléséért felelős igazgatója szerint ha a Mol a vecsésihez hasonló Üllő-észak nevű mezőn talán szénhidrogént, az várhatóan kőolaj lesz. (Gáz inkább az ország keleti részén lévő sekélygázmezőkön remélhető.)

A Mol a Dány koncessziós területen 2016 óta kutat, és már több mezője is van itt, például a tóalmási vagy a nemrég bejelentett vecsési. E térségben három fúrásból jellemzően kettő találatnak számít. A sekélygázkutatások még sikeresebbek, az elmúlt időszakban 18 fúrásból 16 hozott találatot, míg a társaság többi kutatófúrása esetén a 30-40 százalékos találati arány az általános.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×