eur:
384.22
usd:
353.65
bux:
68804.23
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Gőzfejlesztő berendezés szekunder tere a Paksi Atomerőmű gyakorlóreaktorában 2019. június 25-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Paks mellett - "A belföldön előállítható energia a legfontosabb"

A kormány ragaszkodik a klímacélokhoz, de ezzel együtt minden lehetőséget meg kell ragadni az energiabiztonság érdekében - mondta az energiaügyi miniszter a XXI. Század Intézet Mozgásban című podcastjában.

Lantos Csaba hangsúlyozta, hogy Magyarország számára a belföldön előállítható energia a legfontosabb, a legjelentősebb termelő hosszú távon a paksi atomerőmű lesz. A meghosszabbított üzemidejű régi és az új blokk a fogyasztás felét fedezheti, és belátható időn belül új típusú reaktor telepítésén is lehet gondolkodni.

A földrajzi adottságok miatt a vízerőművek szerepe csekélyebb, akárcsak a szélerőműveké, de ezekről ugyanúgy nem szabad lemondani, mind a biogázról, biomasszáról és a geotermikus energiáról, amely évente akár másfél milliárd köbméter földgáz felhasználását pótolhatja. A naperőművek névleges teljesítménye a növekedési ütemet figyelembe véve akár a teljes belföldi fogyasztást fedezhetné, de csak 13-17 százaléka hasznosul valójában - mondta.

A miniszter rámutatott, hogy tengerpart híján Magyarország energiahordozókat csak más országoktól vehet, ugyanakkor az összeköttetések bővítése jelentősen csökkentette az energetikai kiszolgáltatottságot. Horvát és szlovén oldalon lenne még szükség fejlesztésekre, és Azerbajdzsánból is jöhetne akár évi 3 milliárd köbméter gáz Magyarországra - tette hozzá.

Lantos Csaba kiemelte, hogy a fenntarthatósági szempontokat akkor sem szabad elfelejteni, ha azok az utóbbi években világszerte kiestek a figyelem középpontjából.

Indokolatlannak nevezte az akkumulátorgyártással kapcsolatos aggodalmakat,

hiszen nem ezek, hanem az alapanyagok bányászata terheli a környezetet. Az üzemek ellátása sem jelenthet gondot, hiszen például egy papírgyár ötször-hatszor több vizet fogyaszt - jegyezte meg.

Furcsának nevezte, hogy a környezetért legjobban aggódó államok ma szénbányákat nyitnak, az igazán komoly globális kihívásokra pedig Európának nincsenek válaszai.

Az olcsó energia korszakának vége,

és az EU versenyképessége jelentősen csökkenhet, ha nem talál erre megoldásokat - mondta Lantos Csaba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Aranyláz a kriptopiacon – Ez már a nagypályások játszótere

Aranyláz a kriptopiacon – Ez már a nagypályások játszótere

Az elmúlt hetek híráramlása alapján a befektetési szakma és a politika nagyágyúi is kiemelten figyelik a kriptopiacot, hedge fundok, alapok, bankok teszik bele portfólióikba a kriptoeszközöket, a korábbi amerikai elnök, Donald Trump pedig kriptopárti jelöltként pozícionálja magát. Fizetőeszközként egyáltalán nem bizonyítottak a kripto”pénzek”, befektetésként viszont már a legnagyobb pénzügyi cégek is elfogadják azokat. Nehéz már egy kézlegyintéssel elintézni ezt a piacot, aminek az értéke mostanra közel 2600 milliárd dollárra nőtt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×