INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

nyugdíj

nyugdíjemelés

nyugdíjkorhatár

Apró betű - Az is kaphat nyugdíjemelést, aki még nem ment el nyugdíjba

Apró betű - Az is kaphat nyugdíjemelést, aki még nem ment el nyugdíjba

Infostart

Lehetőség van visszamenőleg is megszerezni az idei nyugdíjemelést, ha tavaly még nem ment nyugdíjba. Van azonban egy fontos kitétel.

A törvények szerint annak jár a nyugdíjemelés (ezúttal 15 százalék), aki tavaly legalább egy napot nyugdíjban töltött. A kérdés, hogy mi a helyzet azokkal, akik csak most készülnek befejezni a munkát, ők elesnek ettől? Az ado.hu írása eligazítja a nyugdíjba készülőket.

Azok számára, akik már tavaly elmehettek volna nyugdíjba, de nem tették, van egy jó hír: a törvények szerint lehetőség van hat hónapra visszamenőleg a nyugellátás igénybevételére, azaz, ha valaki tavaly nyugdíjas lehetett volna, de mégsem vonult nyugdíjba, megteheti. Magyarán megkaphatja az idei 15 százalékos nyugdíjemelést.

Az 1957-ben születettek 2022-ben töltötték be nyugdíj korhatárukat, a 65. életévet, és dönthettek a születésnapjuktól a nyugdíjba vonulás mellett, de akár el is halaszthatták azt.

Mindenesetre, aki a kora alapján idén megy nyugdíjba, annak csak 2024-ben jár majd nyugdíjemelés.

A 2023. évi nyugdíjszámítási szabályokban azonban új lesz majd a "valorizációs szorzószámok" meghatározása, ezek jelentős mértékben hatnak a nyugdíj összegére. A szorzószámokat minden év márciusában határozzák meg, tehát akkor lehet pontosan megmondani, mennyi lesz az abban az évben megállapított nyugdíj.

A szakportál ezt úgy magyarázza: "aki megszerezte a nyugdíjjogosultságot, azaz legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik, és a reá irányadó nyugdíjkorhatár betöltése után a nyugdíj megállapítása nélkül legalább 30 nap szolgálati időt szerez, további nyugdíjnövelésben részesül".

A növelés mértéke 30 naponként az öregségi nyugdíj 0,5 százaléka.

A nyugdíjnöveléssel az öregségi nyugdíj összege meghaladhatja a megállapítása alapjául szolgáló havi átlagkeresetet. Magyarán érdemes mérlegelni: visszamenőleg nyugdíjba menni a 15 százalékos emelésért, vagy továbbdolgozni a fél százalékokért.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018