eur:
389.35
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Concept photo of economic crisis, recession, financial reduction and failure.  (Note: The tiles are NOT Scrabble tiles. They are blank wooden tiles with Photoshopped generic letters. The Scrabble tiles font is different and have points at bottom right corner.)
Nyitókép: Getty Images/ Tuomas A. Lehtinen

Borús jóslat: tovább emelkedhetnek itthon az árak

25 százalék felett is alakulhat a decemberi infláció Magyarországon, de az elemzők szerint még nem biztos, hogy ez lesz a tetőzés.

Az üzemanyagok árstopjának eltörlése miatt még szinte biztosan jön egy ugrás decemberre az infláció alakulásában a novemberi 22,5 százalék után, a kérdés az, hogy ez a hatás egyszerre, vagy két részletben, decemberben és januárban jelentkezik-e. Emellett még azt sem tudni, milyen mértékű év eleji átárazások lesznek – hívta fel a figyelmet a Portfolio elemzője.

Beke Károly úgy véli, a decemberi jelentősebb ugrás után 25 százalék környékén, akár a fölött is lehet az infláció, ami várhatóan a következő hónapokban – stagnálva, esetleg enyhén emelkedve – is kitarthat.

Az éves átlagos infláció 2023-ban valamivel magasabb lehet mindkét 2022-ben volt – tette hozzá. Mint fogalmazott, a már ismert január–novemberi adatokból kiindulva múlt évben az átlagos infláció 15 százalék körül alakulhatott, ami 2023-ban hasonló lehet, sőt, egyes szakértői vélemények 16-18 százalékról szólnak.

A Portfolio munkatársa szerint a kormány deklarált célja,

hogy egy számjegyű legyen év végére az infláció, nem elképzelhetetlen.

Az idei és a tavalyi év között az lehet a különbség, hogy míg 2022-ben az év első felében volt alacsonyabb az infláció, addig 2023-ban az év első hónapjai hozhatják a kedvezőtlenebb számokat – összegezett Beke Károly, a Potfolio elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×