eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Airline pilot in cockpit watching landscapes, Dubai, United Arab Emirates
Nyitókép: Karim Nafatni/Getty Images

Jöhetnek az egypilótás repülőjáratok

Egyes légitársaságok egy pilótával repülnének a jövőben: ez költségeket takarít meg és a munkaerőhiánnyal kapcsolatos problémák mértékét is csökkentené.

A biztonsággal kapcsolatos aggodalmak is felmerülnek ugyanakkor mind az utasok, mind a pilóták részéről – a hatóságok szerint ugyanakkor nem veszélyes egy olyan járaton utazni, amelynek csak egy pilótája van.

A jelenlegi kétpilótás rendszer a potenciálisan felmerülő vészhelyzetek kezelését könnyíti meg: ilyen helyzetekben lehet, hogy egyetlen pilóta kevés – írja a Euronews.

Repülés közben az egyik pilóta irányítja a gépet és figyeli a vezérlést, míg társa az esetleges anomáliák felbukkanására koncentrál. Ez arra is lehetőséget nyújt, hogy

a pilóták felváltva pihenhessenek is repülés közben,

amivel elkerülhető, hogy túlzottan elfáradjanak, ez ugyanis akár fatális következményekkel is járhat. Ha egyikük rosszul lesz, a másik át tudja venni a gép irányítását is.

Több mint negyven országban ugyanakkor változtatnának ezen a gyakorlaton: a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezethez (ICAO) – a szabályokat meghatározó ENSZ-szervezethez – fordultak, hogy segítsen megtalálni a kereskedelmi repülőgépek egyetlen pilótával történő biztonságos repülésének módját. Az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) is tárgyal a repülőgépgyártó cégekkel arról, hogyan lehetne megvalósítani az egyedül repülő pilóták szolgáltatását.

Az EASA szerint akár 2027-ben elindulhatnak az egypilótás járatok.

Vannak ugyanakkor pilóták, akik szerint a rendszerben komoly biztonsági problémák vannak kódolva.

"Azok az emberek, akik ezt az módszert választanák, nem vezetnek nap mint nap repülőgépet. Ha a levegőben rosszra fordulnak a dolgok, akkor az elég gyorsan történik" – mondta Tony Lucas, a Qantas Airways Airbus SE A330-as repülőgépének kapitánya a Bloombergnek.

Lucas, aki egyben az Ausztrál és Nemzetközi Pilóták Szövetségének (AIPA) elnöke is, arra figyelmeztetett, hogy

egy vészhelyzet olyan gyorsan kicsúszhat a kezükből,

hogy nincs idő arra, hogy valaki más a pilótafülkébe léphessen.

Hosszú út vezethet még addig, hogy az egypilótás rendszer valósággá váljon. A hatóságoknak ki kell dolgozniuk egy protokollt arra, mi a teendő, ha a pilóta rosszul lesz vagy nem képes tovább vezetni a gépet – ennek részeként a távolból irányíthatják a gépet vagy robotpilótát is használhatnak.

A jövő az automatizált repülésé

Az ötlet ugyanakkor nem olyan új és vad, mint amilyennek elsőre tűnik: az iparágban évtizedek óta újra meg újra felmerül. Az ötvenes években még öt fő ült a pilótafülkében, ez napjainkra kettőre redukálódott, a jelenség tehát egy folyamat eredménye – de a légi utasokat is meg kell győzni arról, hogy veszélytelen lesz számukra az, ha már csak egy pilóta ül a gépeken. Ez pedig Alexander Feldman, a Boeing délkelet-ázsiai elnöke szerint nehezebb lehet, mint magát a rendszert kidolgozni.

"A technológiai kérdések már megoldottak: minden azon múlik, mikor érzi majd komfortosnak ezt a helyzetet az utasközönség és a szabályozó testület egyaránt" – mondja.

Az egypilótás helyzet felszállás és landolás közben kevésbé lesz kritikus, mint utazómagasságon: a végső cél az, hogy a repülés folyamatát automatizálják, így a pilótáknak a lehető legkevesebb feladatuk legyen. Erre ugyanakkor legalább 2030-ig várnunk kell az EASA szerint.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×