eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
Nyitókép: Pixabay

Végleg lekapcsolják a Tungsramnál a lámpát

Mivel sikertelen volt a Tungsram csődeljárási tárgyalása a hitelezőkkel, felszámolás alá fog kerülni a cég.

Az Eximbank mint legnagyobb hitelező nem fogadta el a Tungsram adósságrendezési ajánlatát, és a szavazata elég ahhoz, hogy ne jöjjön létre csődegyezség – írja a merce.hu.

A Tungsram tavasszal még 3000 főt foglalkoztatott, ma közel ezer munkavállaló van a vállaltnál. A leépítések mellett azonban sokan maguktól mentek el a cégtől. A fényipari nagyvállalat április végén jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért 1600 dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig. A következő hónapokban összesen már csaknem kétezer embert bocsátottak el. A létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érintette a cég mind az öt gyárában, azaz Budapesten, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán és Zalaegerszegen.

A cég május elején kért csődvédelmet, miután a legnagyobb hitelezője, az Eximbank inkasszót nyújtott be a vállalat bankszámláira. A Tungsram ekkor még derűlátó volt a beszámolók alapján mondván, tiszteletben tartja a bank döntését, ez azonban még nem jelenti működése végét.

A Tungsram hazai és nemzetközi befektetőkkel is tárgyalt, köztük a svájci Business Creationnel, amely tapasztalt cégek válságmenedzselésében.

„A magyar állam számára jelen helyzetben a legjobb megtérülést az biztosítaná, ha az Exim elfogadná a Tungsram csődegyezségi ajánlatát, és leülne tárgyalni a svájci befektetővel, és elfogadná a Tungsram azon ajánlatát is, amelyből 3 hónapon belül megfelelő befektetéshez juthatna” – tudatta korábban a vállalat.

Mivel a november 7-i tárgyaláson sem született egyezség, felszámolási eljárás alá fog kerülni a cég. Ennek során a Világgazdaság szerint a Tungsram minden vagyonát értékesítik, és a felmerülő költségeken – mint például a bezárt gyárakban található szennyezések eltávolítása – kívüli összeget kapják meg a hitelezők.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 20:40
2023. szeptember 25. 20:25
×
×
×
×