eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Mátrai Erőmű Zrt. visontai üzeme 2020. július 8-án. A 950 megawatt beépített teljesítménnyel rendelkező mátrai az ország második legjelentősebb erőműve, amely tavaly a külszíni fejtéssel bányászott lignit elégetése és a napenergia hasznosítása mellett biomasszából, valamint anyagában nem hasznosítható (RDF) műanyag-hulladékból, továbbá gáz-tüzelőanyagból mintegy 4500 gigawatt-óra villamosenergiát állított elő, mely a hazai termelés közel 14 százaléka. Két saját tulajdonú bányája Visontán és Bükkábrányban található.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Leállt Magyarország második legnagyobb erőműve

Hétfőn délelőtt 10 óra körül teljesen leállt a Mátrai Erőmű, még nem tudni pontosan, hogy mi történt.

Hétfőn délelőtt 10 óra körül teljesen leállt a Mátrai Erőmű. Az adatok szerint vasárnap óta csökkent a termelés. Egyelőre nem adtak tájékoztatást, hogy mi történt pontosan.

A Mavir adataira a Portfolio figyelt fel. A gazdasági lap arról ír, hogy az erőmű honlapján a legutóbbi hír a nyáron elvégzett éves karbantartásról szól, vagyis ezek alapján nem tervezett leállásról lehet szó.

A Mátrai Erőmű a magyar villamosenergia-rendszer második legnagyobb termelő egysége a Paksi Atomerőmű mögött, azonban kihasználtsága az utóbbi években folyamatosan csökkent elsősorban a szén-dioxid-kibocsátási kvóták drágulása miatt.

Egy hete írtunk arról, hogy a Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány a hazai villamosenergia-ellátás biztosítása és az ellátásbiztonsági célok miatt egyetért azzal, hogy érdemes felgyorsítani, fokozni a lignitbányászator 2029. december 31-ig.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×