INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

palkovics lászló

lignit

bányászat

mátrai erőmű

Kőzettörmeléket tölt egy gép a Welzow Süd külszíni fejtésű lignitbánya meddőhányójára a szászországi Welzow közelében 2019. augusztus 28-án. A német kormány által 2018. június 6-án életre hívott országos szénbizottság, a WSB 2019. januári jelentésében azt javasolta, hogy Németország 2038-ig építse le a szénkitermelést, és zárja be a 84 megmaradt szénbányáját is annak érdekében, hogy teljesíthesse az Európai Unió emissziós kvótáját. A Kohlekommission néven közismert bizottság fő feladata, hogy menetrendet alkosson a szén- és ligniterőművek szisztematikus kiiktatásáról az elkövetkezendő két évtizedben.

Kijött a rendelet: irány a lignitbánya!

Infostart

Megszületett a döntés: a Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány a hazai villamosenergia-ellátás biztosítása érdekében fokozza a lignitbányászatot.

A technológiai és ipari miniszternek szeptember végéig az érintett miniszterek bevonásával meg kell vizsgálnia azt, hogy milyen beruházásokra lenne szükség a barnaszén kitermelés növeléséhez – írja a 24.hu.

A portál szerint Palkovics Lászlónak erről előterjesztést kell majd készítenie a kormány számára. A kabinet ezután dönt majd arról, hogy miként módosítja a bányatársaság, 2029. december 31-ig szóló működési engedélyét.

A lap emlékeztet rá, hogy a 72. Országos Bányásznapon az ipari miniszter azt mondta: Magyarország hosszabb távú energiabiztonsága miatt már elfogadtak egy hétpontos intézkedési tervet, amelynek része a mátrai erőmű blokkjainak újraindítása, a hazai lignit- és barnaszén-kitermelés fokozása. Akkor úgy vélte, a lignitkitermelés fokozatos lépésekben ismét elérheti a közel hatmilliárd tonnás szintet.

Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018