eur:
390.65
usd:
368.86
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Aszállyal sújtott kukorica Orosháza közelében 2022. július 7-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Nagy a gond a földeken, rémisztő hírek érkeztek a kukoricáról

Nagy a bizonytalanság az aszály hatására, az árak emelkedése várható.

Az aszály miatt a Dunántúlon is egyre több helyen van gond a kukoricaföldeken. Sok helyen megy tönkre a vetés nyugaton is, míg Kelet-Magyarország teljesen elesett kukoricafronton - mondta az Agrárszektornak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

Petőházi Tamás szerint vannak helyek, ahol annyira rossz a helyzet, hogy mindössze minden háromszázadik kukoricatövön van csak egy csőkezdemény. Most nem lehet megmondani pontosan, milyen termés várható - tette hozzá.

"Bízunk abban, hogy Nyugat-Magyarországon lesz annyi kukorica, amennyi a belső felhasználásra elég lesz. Ez 5 millió tonna körüli mennyiséget jelent" - mondta a szövetség vezetője.

A szakember szerint ebben benne vannak a bioetanol gyárak is, ahol a takarmány a melléktermék, ám nem tudni, hogy a válság hatására miként alakul az állatlétszám és mennyi takarmányra lesz szükség. Jelenleg teljes a bizonytalanság itthon - tette hozzá.

Naponta változik a kukorica ára is.

Eddig 430-470 ezer forint volt egy hektár őszi kalászos élőállítási költsége, de ez most elérheti a 660-700 ezer forintot is hektáronként.

A szántóföldi növénytermesztésben nagy változások várhatóak. Petőházi Tamás szerint 2022-2023-ban a legnagyobb mértékben a bekerülési költségek fogják meghatározni azt, hogy melyik gazda, milyen növényt termeszt.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
Háromszor is visszarántották a forintot a hétfői esésből

Háromszor is visszarántották a forintot a hétfői esésből

Borongós volt a hangulat hétfőn a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon részben a nehézségeket jelző német Ifo-index miatt, amire az euró tovább süllyedt, majd délután az EKB-elnök szavaira újabb ütést kapott az euró és féléves mélypontra bukott a dollárral szemben. Idehaza a forint folytatta a vesszőfutását, amelyet a költségvetési deficit megemelése és az EU-pénzek folyósítása körüli piaci aggodalmak táplálnak, és az euró napközben háromszor is 392-ig ugrott, majd rendre visszapattant. A dollár lendülete miatt vele szemben féléves mélypontra bukott a forint 370-es árfolyamszint mellett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 20:40
2023. szeptember 25. 20:25
×
×
×
×