eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Electrical equipment.energy meter is a device that measures the amount of electric energy consumed by a residence, a business, or an electrically powered device
Nyitókép: SPmemory/Getty Images

Döbbenetes a rezsinövekedés Európában – ebből mi kimaradunk

A magyar lakossági fogyasztók 2022 januárjában is a legalacsonyabb rezsiárakkal kalkulálhattak Európában. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata szerint a földgáz átlagára továbbra is Budapesten a legalacsonyabb – tájékoztatott Scherer Zsolt MEKH-szóvivő.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nemzetközi – uniós – árösszehasonlításában a fővárosokat veszi alapul, miután egy-egy országon belül eltérő energiaárak vannak. A januári lista alapján a villamos energiáért Budapesten kellett a legkevesebbet fizetni: a magyar átlagárt, ami megfelel a fővárosinak, 10,32 eurócent/kWh volt, míg az uniós átlagár elérte a 26,7 eurócent/kWh-t, vagyis a magyar fogyasztók 60 százalékkal fizettek kevesebbet – ismertette Scherer Zsolt.

Ami az elmúlt hónapok ármozgásait illeti, Bukarestben 26,36 eurócentről 38 fölé emelkedett a villamos energia ára, ami 46 százalékos növekedés. Brüsszelben ugyanez 24, Stockholmban 25, Berlinben pedig 38 százalék, ami azt jelenti, hogy az európai piacokon robbanásszerűen emelkedett a villamos energia ára a lakossági fogyasztóknak – emelte ki a MEKH szóvivője.

A lakossági fogyasztók villamos energia átlagárai euróban (eurócent/kWh) 2022. január.
MEKH
A lakossági fogyasztók villamos energia átlagárai euróban (eurócent/kWh) 2022. január. MEKH

A „döbbenetes” mértékű emelkedés nemcsak egy év távlatából, hanem egyik hónapról a másikra is nyomon követhető volt, kiváltképp a földgázárakban – tette hozzá. Ez szintén Budapesten volt a legolcsóbb idén januárban: itt 2,79 eurócentet kellett fizetni kWh-ként, mialatt a – vizsgált – uniós fővárosok átlagára közel négyszerese a magyarénak. Decembertől januárig, tehát egy hónap alatt Bécsben 40, Berlinben 133, de keleti szomszédunknál, Bukarestben is 45 százalékkal emelkedett a lakossági földgáz ára.

A lakossági fogyasztók földgáz átlagárai euróban (eurócent/kWh) 2022. január.
MEKH
A lakossági fogyasztók földgáz átlagárai euróban (eurócent/kWh) 2022. január. MEKH

A fentiek alapján Nyugat-Európa bizonyos városaiban majdnem kilencszeresét kell fizetni a magyarországi gázárnak, és a villamos energiában is közel ötszörös a szorzó – foglalta össze a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×