eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Electrical equipment.energy meter is a device that measures the amount of electric energy consumed by a residence, a business, or an electrically powered device
Nyitókép: SPmemory/Getty Images

Döbbenetes a rezsinövekedés Európában – ebből mi kimaradunk

A magyar lakossági fogyasztók 2022 januárjában is a legalacsonyabb rezsiárakkal kalkulálhattak Európában. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata szerint a földgáz átlagára továbbra is Budapesten a legalacsonyabb – tájékoztatott Scherer Zsolt MEKH-szóvivő.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nemzetközi – uniós – árösszehasonlításában a fővárosokat veszi alapul, miután egy-egy országon belül eltérő energiaárak vannak. A januári lista alapján a villamos energiáért Budapesten kellett a legkevesebbet fizetni: a magyar átlagárt, ami megfelel a fővárosinak, 10,32 eurócent/kWh volt, míg az uniós átlagár elérte a 26,7 eurócent/kWh-t, vagyis a magyar fogyasztók 60 százalékkal fizettek kevesebbet – ismertette Scherer Zsolt.

Ami az elmúlt hónapok ármozgásait illeti, Bukarestben 26,36 eurócentről 38 fölé emelkedett a villamos energia ára, ami 46 százalékos növekedés. Brüsszelben ugyanez 24, Stockholmban 25, Berlinben pedig 38 százalék, ami azt jelenti, hogy az európai piacokon robbanásszerűen emelkedett a villamos energia ára a lakossági fogyasztóknak – emelte ki a MEKH szóvivője.

A lakossági fogyasztók villamos energia átlagárai euróban (eurócent/kWh) 2022. január.
MEKH
A lakossági fogyasztók villamos energia átlagárai euróban (eurócent/kWh) 2022. január. MEKH

A „döbbenetes” mértékű emelkedés nemcsak egy év távlatából, hanem egyik hónapról a másikra is nyomon követhető volt, kiváltképp a földgázárakban – tette hozzá. Ez szintén Budapesten volt a legolcsóbb idén januárban: itt 2,79 eurócentet kellett fizetni kWh-ként, mialatt a – vizsgált – uniós fővárosok átlagára közel négyszerese a magyarénak. Decembertől januárig, tehát egy hónap alatt Bécsben 40, Berlinben 133, de keleti szomszédunknál, Bukarestben is 45 százalékkal emelkedett a lakossági földgáz ára.

A lakossági fogyasztók földgáz átlagárai euróban (eurócent/kWh) 2022. január.
MEKH
A lakossági fogyasztók földgáz átlagárai euróban (eurócent/kWh) 2022. január. MEKH

A fentiek alapján Nyugat-Európa bizonyos városaiban majdnem kilencszeresét kell fizetni a magyarországi gázárnak, és a villamos energiában is közel ötszörös a szorzó – foglalta össze a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×