eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
20 October 2021, Mecklenburg-Western Pomerania, Lubmin: View of pipe systems and shut-off devices at the gas receiving station of the Nord Stream 2 Baltic Sea pipeline. Originally, the pipeline for natural gas from Russia was scheduled to go into operation at the end of 2019. In accordance with the EU Gas Directive, a certification process is still underway at the German Federal Network Agency for the recognition of Nord Stream 2 AG as an Independent Transmission System Operator. Nord Stream 2 AG is backed by the Russian gas monopolist Gazprom. Photo: Stefan Sauer/dpa (Photo by Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images

Elemző: egy kézfogáson múlik, és dőlhet újra az orosz gáz

Most szombaton is leállt az egyik legfontosabb orosz csővezetéken a gázszállítás Németország felé, sőt megint visszafelé, az oroszok irányába megy a gáz, így ez a héten megint gázáremelkedést okozhat a tőzsdéken. Egyes német politikusok mellett az ukrán külügyminiszter is nyíltan arról beszél, hogy az oroszok a gázszállítások direkt visszafogásával okozzák a gázárak elszállását azért, hogy kikényszerítsék az Északi Áramlat 2 utolsó engedélyeit is.

Pletser Tamás úgy fogalmazott: Oroszország az úgynevezett Jamal vezetéken egészen Lengyelországig szállít, tehát Varsó még megkapja a kért földgázmennyiséget, amit a szerződések alapján a Gazpromnak szállítania kell, azon fölül azonban nem szállít további mennyiségeket. Tehát Németországba a szabadpiacon nem jut már el a gáz. Miután pedig Lengyelországban jelenleg magasabbak az azonnal árak, a német kereskedők elkezdték a saját gázukat árulni Lengyelország felé, azt eredményezve, hogy a kétirányú német–lengyel vezetéken momentán Németországból Lengyelország felé áramlik a gáz – magyarázta a szakértő.

Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője megjegyezte, korábban Vlagyimir Putyin – november 8-át megjelölve – jelezte, amikor megtelnek az oroszországi tárolók, a Gazprom képes lesz többletgázt szállítani Európa felé. „Nagyon kíváncsian várjuk azt, hogy vajon az oroszok tényleg képesek-e a következő napokban nagyobb mennyiségű gázt szállítani Európa felé. Ha ez megtörténik, akkor az a bizonyos német–lengyel gázirány is megfordulhat” – tette hozzá.

Az MTI hétfő délután arról számolt be, hogy az orosz elnök utasításának dacára nem kezdte el növelni az Európába irányuló földgázszállítást a Gazprom orosz gázipari vállalat hétfőn, így tovább mélyültek a szűkös kínálat, a magas árak és az Oroszországtól való energiafüggőség miatti aggodalmak.

Azt írják, a félelmeket jól tükrözi, hogy a legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF decemberi határidős jegyzésében

majdnem 10 százalékkal, megawattóránként 81,00 euróra drágult a földgáz hétfő délelőtt.

A kedélyek lassan csillapodtak, így délután három óra után 77,42 eurón, 4,59 százalékos pluszban állt a jegyzés.

Pletser Tamás érdeklődésünkre válaszolva azt mondta, arról egyelőre nem tudni pontosat, hogy a Gazprom tervez-e több gázszállítást Európába 2022 első, második és harmadik negyedévére, ami látszik, hogy az említett Jamal vezetéket nem kívánják használni. Moszkva tehát vélhetően azt preferálná, ha elsősorban az Észak Áramlat 2-t, illetve a már kiépített déli gázfolyosót használják. A szakember emlékeztetett, az deklarált orosz gázipari politika, hogy a hagyományos Jamal és Testvériség rendszer kárára inkább a többi államot elkerülő, tengeralatti vezetéket használnák, magyarul az Északi Áramlat 1-2-t, valamint a már kiépített Török Áramlatot és annak a folytatását, ami Magyarországra is szállítja az orosz gázt.

Heteken belül elindulhatna

Ami az Északi Áramlat 2 üzembe helyezését illeti, Pletser Tamás szerint „gyakorlatilag egy kézfogás kellene a németekkel az oroszok részéről”, vagyis jogi akadályai vannak annak, hogy ezt a gázfolyosót nem tudják használni az oroszok, illetve a németek. Többek között volt egy bírósági döntés, amely rákényszeríti erre a vezetékre az európai harmadik Energia Charta végzéseit, ami azt jelenti, hogy csak a vezeték felét használhatná a Gazprom, miután ugyanaz a vezeték tulajdonosa, mint a gázé. Mindezt az oroszok vitatják, így ebben a formában nem kívánják használni ezt a vezetéket, mondván, nem azért fektettek bele 12 milliárd eurót.

„Ha van megegyezés jogilag, akkor valószínűleg heteken belül elindulhat itt a szállítás” – összegezett a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×