eur:
395.66
usd:
372.15
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Taycan Cross Turismo, Rimac Nevera, Bugatti Chiron, 2021 (Forrás: Porsche AG, porsche.com)

Egyesülnek: horvát elektromosautó-gyárral épít sportkocsit a Bugatti

Megkezdi a működését a Bugatti-Rimac vegyesvállalat, a Volkswagen leányvállalata, a Porsche bejelentése alapján.

Az elektromos sportkocsikat gyártó horvát cég, a Rimac és a Porsche az idén nyáron állapodott meg arról, hogy a a Bugatti márka és a Rimac részvételével vegyesválallatot hoznak létre. A cég 55 százaléka a Rimac, 45 százaléka a Porsche tulajdonában van.

A Porsche 2018 óta résztulajdonosa a Rimacnak, jelenleg 24 százalékban. Emellett a Hyundai 11 százalékos, a Kia pedig 2,7 százalékos hányaddal rendelkezik a vállalatban, amelynek legnagyobb tulajdonosa 47,7 százalékos részesedéssel maga az alapító, Mate Rimac. A cég 2009-ben jött létre "garázs-vállalkozásként".

A Volkswagen konszern 1998-ban vásárolta meg a Bugatti tervezési és márkanévhasználati jogait. A konszern a közös vállalat létesítése érdekében az idén július elején adta át a Porsche-nek a jogokat. A közös vállalat keretében mindkét üzem önállóan működik tovább és saját márkanévvel állítja elő termékeit. A tényleges egyesítésre 2023-ban kerül majd sor a "Rimac Campus" telephelyen, ahol közösen folytatják majd mindkát márka a kutatási és fejlesztési munkáit.

Az egyesülési szándékról még júliusban tett bejelentés szerint a Bugatti-Rimac közös vállalatnak a tervek szerint 430 alkalmazottja lesz, ebből 300 a Rimac zágrábi üzemében 130 pedig a Bugatti franciaországi manufaktúrájában, Molsheimben. Az együttműködés első új modelljei a belsőégésű motoros Bugatti Chiron, valamint a teljesen elektromos Rimac Nevera lesznek.

A Bugatti modellpalettája középtávon teljesen elektromos modellekkel, a köztes időben pedig hibrid-elektromos modellekkel bővül majd a bejelentés szerint. Az utolsó belsőégésű motoros modell bemutatására nem adtak meg határozott dátumot.

A Bugatti-Rimac közös vállalatot a Rimac Automobili alapító-vezérigazgatója Mate Rimac vezeti. A luxus sportkocsikat gyártó franciaországi Molsheimben működő Bugatti Automobiles S.A.S. igazgatója Stephan Winkelmann októberben lemondott posztjáról és azóta az Audi tulajdonában lévő Lamborghini irányításának szenteli minden figyelmét.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×