eur:
393.34
usd:
367.61
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Hungarian coat of arms in the new 10000 forint banknote
Nyitókép: dobok/Getty Images

Elmaradt a roham a hitelmoratórium meghosszabbításáért

Az igénylési határidő két héten belül lejár.

A jelek szerint az adósok kis része tartana igény a tavaly márciusban elrendelt hitelmoratóriumra – írja a Népszava. A bankok adatai alapján legalábbis eddig az ügyfelek mindössze 2-4 százaléka kérte a törlesztés további halasztását.

A lap felidézi, hogy a tavaly március előtt felvett hitellel rendelkező adósok számára elérhetővé tett, csaknem húsz hónapra nyúlt általános hitelmoratórium – számos hosszabbítás után – október 31-én lezárul. A most moratóriumra jogosultak csaknem háromnegyede – a gyermeket nevelők, az elmúlt másfél évben álláskeresőként regisztráltak vagy közmunkások, a nyugdíjasok, illetve mindazok, akiknek csökkent a jövedelme – ugyanakkor akár jövő június 30-ig is halaszthatná a törlesztés megkezdését. Ezt viszont az eddigiektől eltérően kérni kell. Az erre szolgáló formanyomtatványt alig két héttel a határidő lejárta előtt meglepően kevesen, néhány ezren töltötték ki – derül ki a lap körkérdésére adott banki válaszokból.

A bankok elektronikus csatornákon és postai levélben is tájékoztatják ügyfeleiket, hogy hamarosan véget ér az általános hitelmoratórium,

aki pedig hosszabbítani szeretne, annak ezt október 31-ig kérnie kell.

Az adósok azonban eddig nem rohamozták meg a bankokat kérelmeikkel. A Népszava emlékeztet, a legutóbbi, júniusi adatok szerint a lakossági ügyfelek közül júniusban 1,15 millióan nem törlesztettek összesen 2800 milliárd forintot. Harmaduk gyermeket nevel, 15 százalékuk nyugdíjas, 23 százalékuk jövedelme csökkent az elmúlt időszakban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×