eur:
394.75
usd:
370.8
bux:
65122.07
2024. április 19. péntek Emma
Real estate agent and customers shaking hands together celebrating finished contract after about home insurance and investment loan, handshake and successful deal.
Nyitókép: Pattanaphong Khuankaew/Getty Images

Hitelmoratórium: több választásuk is lehet a cégeknek

Napokon belül elkezdődik a vállalkozások számára a nyilatkozási időszak, hogy szeretnének-e tovább maradni a hitelmoratóriumban. A cégek jelentős köre jogszabályilag esik el a lehetőségtől, bár ezzel többségük nincs is tisztában.

Két nagy változásra hívta fel a figyelmet a hitelmoratóriummal kapcsolatban Korsósné Maku Márta, a Sberbank termékfejlesztési vezetője. Az egyik, hogy eddig minden adós a moratórium hatálya alá tartozott, aki nem nyilatkozott ennek az ellenkezőjéről, most ez megfordul. Október 1-jétől október 31-ig lesz lehetőségük a cégeknek és a magánszemélyeknek is kifejezetten nyilatkozni a bennmaradásról, és akik nem nyilatkoznak, november 1-jétől már törleszteniük kell a hiteleiket és és a szerződéseknek megfelelően kell teljesíteniük.

"Aki bent akar maradni a moratóriumban, az október 31-ig keresse fel a bankját, és nyilatkozzon arról, hogy bent szeretne maradni, mert ha nem teszi, akkor automatikusan kikerül a moratórium hatálya alól" – figyelmeztetett a szakember. Arról is beszélt, hogy a vállalkozásoknál van még két további feltétel. Az egyik, hogy legalább 25 százalékos bevételcsökkenés kellett elszenvednie a cégnek a Covid előtti időszakhoz képest, a másik, hogy azok a cégek, amelyek gazdaságélénkítő támogatásban vagy programban vettek részt, ilyen például a Széchenyi Kártya termékei, a Széchenyi Plusz vagy a Széchenyi Go termékek, az Eximbank, illetve az MFB támogató hitelei, nem lesznek jogosultak moratóriumban maradni.

Korsósné Maku Márta szerint minden cégnek magának kell mérlegelnie, hogy megéri-e a hitelmoratóriumban maradni, de arra emlékeztetett, hogy az MNB folyamatosan emeli az alapkamatot, emiatt minden hitel ára, amely változó kamatozású, emelkedni fog. "Ebből a szempontból én azt tanácsolom, hogy aki megteheti, mindenféleképpen lépjen ki a moratóriumból vagy fizessen vissza valamekkora összeget, hogy ha változó kamatozású hitellel rendelkezik, akkor ez a hatás minél kisebb legyen. Természetesen azoknak a cégeknek, amelyeknek valóban nagy árbevétel-csökkenést jelentett a Covid-időszak, célszerű maradni a moratóriumban, de ez ma már a cégek egyre kisebb hányadára jellemző" – mondta a Sberbank termékfejlesztési vezetője. Ezek a vállalkozások viszont a meg nem fizetett és kamatot a saját erősödésükre vagy a likviditásuk biztosítására tudják fordítani.

"Arra buzdítok minden vállalatot és vállalkozót, hogy mindenféleképpen keresse meg a bankját, hiszen több lehetőség van arra, hogy akár a meglévő a hitelüket áttárgyalják, akár a futamidőt csökkentsék, de lehetőség van előtörlesztési díj nélkül a felhalmozódott kamatot vagy tőkét vagy mindkettőt részben vagy egészben előtörleszteni, tehát számos lehetőség van arra, hogy segítsük a vállalkozókat, és olyan megoldásra jussunk, ami mindenkinek jó" – mondta Korsósné Maku Márta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×