eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az olasz Calzedoniához tartozó Tezenis budapesti üzletében, a belvárosi Váci utcában megkezdődött a nyárvégét idéző árleszállítás. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Új szabályok jönnek a magyar boltokban

Jövő május végétől szigorúbb szabályok vonatkoznak majd az árcímkékre az EU-ban.

A vásárlókat és a kereskedőket is érintő szabályok lépnek életbe 2022. május 28-tól, amelyek az árcímkézésre, valamint az árkedvezmények feltüntetésére vonatkoznak – írja a napi.hu.

Az új szabályok célja, hogy a fogyasztók mesterségesen, az akciók előtt megemelt „eredeti” árakkal, majd valótlan százalékos kedvezményekkel való megtévesztését megakadályozza. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az árcsökkentés bejelentésekor az új szabályok hatálybalépése után minden esetben meg kell jelölni az eladási ár mellett a korábbi (eredeti) árat is. Az eredeti ár pedig az, amely az árcsökkentés előtti meghatározott időszakban (minimum 30 nap) a legalacsonyabb volt.

Ha a termék 30 napnál rövidebb ideje van forgalomban, akkor minimum 15 nappal kell számolni. Kivételt kell alkalmazni ezen felül arra az esetre is, amikor a termék ára folyamatosan csökken. Ez az úgynevezett „progresszív árcsökkenés” esete, például amikor először 20 százalék, majd 50 százalék kedvezmény jár, ekkor az eredeti ár az első árcsökkentés előtti utolsó ár. Ilyen esetekben tehát a 30 napos szabályt nem kell alkalmazni.

A romlandó vagy minőségüket rövid ideig megőrző termékekre nem lesznek érvényesek ezek a szabályok, és az új szabályok csak a megvételre kínált termékek árcsökkentését érintik, a szolgáltatásokét nem.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×