eur:
393.91
usd:
368.57
bux:
66317.98
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Unsplash.com

Budapesti újlakás-piac: többmilliós drágulás pár hónap alatt

Drasztikus áremelkedést hozott az újlakás-piacon az építőanyagok árának emelkedése. Budapesten januártól július elejéig egy új lakóingatlan átlagos négyzetméterára több mint 60 ezer forinttal nőtt, ami egy 100 négyzetméteres lakás vagy ház esetében 6 hónap alatt 6 millió forintos áremelkedésnek felel meg – mondta az InfoRádiónak az Ingatlan.com vezető elemzője.

Két teljesen különböző fél évet tudhat maga mögött az új lakóingatlanok piaca. A múlt év második felében alig változtak az átlagos négyzetméterárak, 2021 első hat hónapjában viszont drasztikusan emelkedtek. Ennek oka részben az építőanyagárak növekedése volt – magyarázta az InfoRádióban Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője.

Mint mondta, a koronavírus-járvány előtt az új lakások árának az emelkedésében leginkább a kereslet, illetve a munkaerő drágulása játszotta a főszerepet, ezzel szemben 2021-ben a drágulást az építőipari alapanyagok árának az emelkedése befolyásolta nagy mértékben, ami elképesztő méreteket öltött.

Az árak bizonyos árucsoportok – úgy mint a fa- és vasáruk – esetében néhány hónap leforgása alatt megduplázódtak, és ez az új lakások és házak piacára is begyűrűzött

– tette hozzá.

A budapesti újlakás-piacot vizsgálva Balogh László érdekességként jegyezte meg, hogy míg 2020. júniustól decemberig kevesebb mint 10 ezer forinttal nőtt az eladásra kínált új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, addig 2021. januártól júnus végéig több mint 60 ezer forintos volt a drágulás átlagosan.

Ez pedig egy 100 négyzetméteres lakásra vetítve azt jelenti, hogy fél év alatt 6 millió forinttal nőtt az ára.

Az elemző emlékeztetett, az építőanyagárak drasztikus emelkedése miatt a Gazdasági Versenyhivatal már bejelentette: kivizsgálja, hogy történt-e kartellezés az építőanyag-kereskedelemben. Az Ingatlan.com munkatársa szerint nagyon érdekes kérdést nyithat meg a vizsgálat, ugyanis ha bebizonyosodik, hogy az építőanyag-gyártók a jelenlegi, amúgy a világpiaci helyzetre is jellemző drágulásra még egy kartellmegállapodással is ráerősítettek, akkor elméletileg

az építtetőknek, vagy az új lakást vásárlóknak akár kártérítésre is nyílhat lehetőségük.

Balogh László szerint ugyanakkor nagyon eltérő helyzetben lehetnek a különböző szereplők, hiszen ha valaki egy összegben vásárolt meg egy beruházótól vagy generálkivitelezőtől egy lakást, és arról egy számlát kapott, nagyon nehéz azt igazolni, hogy a magasabb vételár az építőanyagárak drágulásának köszönhető-e. Aki viszont saját maga építtetett föl egy ingatlant, és a költségek minden eleméről számlával rendelkezik, könnyebben be tudja bizonyítani adott esetben, hogy a drágulás oka a magasabb építőanyagár.

Kartellezés miatti kártérítésre az építőiparban sem itthon, sem külföldön eddig nem volt példa. Precedensértékű lehet viszont az elemző szerint az Európai Bizottság 2017-es megállapítása kamiongyártó vállalatok kartelltevékenységére, amely után több fuvarozócég európai szinten állt össze, hogy közösen beperelje a gyártóvállalatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×