eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A nyelvvizsga hiányában eddig ki nem adott diplomákat készítik elő az egyetem munkatársai a Nyíregyházi Egyetemen 2020. június 8-án. Az elmúlt években a Nyíregyházi Egyetemen több mint háromezer diplomát nem tudtak kiállítani nyelvvizsga hiányában. A nyelvvizsga nélküli oklevélkiadás lehetőségével élve az elmúlt hetekben 3100, az egyetemen végzett hallgató adta be elektronikusan az adategyeztető lapját.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Ennyi a pályakezdő fizetés - na de milyen diplomával?

Nem mindegy manapság a fizetés szempontjából, hogy középiskola vége felé közeledők milyen pályaképet képzelnek el, mutatjuk, mennyire nem.

Átlagosan bruttó 345 468 forint a BA-diplomások kezdő fizetése egy friss felmérés szerint, ám az államtudományi és műszaki képzéseken végzőknél is 4-essel kezdődik a szám legalább, ahogy az informatikusoknál is - derül ki a Eduline cikkéből, amely a Diplomás Pályakövetési Rendszer jelentését foglalja össze, amely a 2011 és 2018 között nappali tagozatosként abszolutóriumot szerzett hallgatók adatain alapszik.

A lista alján a művészet-közvetítési, a pedagógus- és a hitéleti képzést végzett hallgatók számolhatnak, bruttó 210-220 ezer forint náluk a kezdő átlagbér.

A legkönnyebb elhelyezkedni tanárként - a legalacsonyabb az ő fizetésük -, illetve műszaki és informatikus diplomával, nehéz viszont munkához jutni az államtudományi, a művészetközvetítési és a sporttudományi képzések kimeneti oldalán.

A középmezőnyben - a fizetés és a diplomának megfelelő munkakör alapján is - a gazdasági, a természettudományi, az agrár-, a társadalomtudományi és a művészeti szakok vannak.

A bölcsészkarokon végzettek átlagosan bruttó 284 161 forintos bruttó bérrel lépnek be a munkaerőpiac kapuján, a legtöbbet ELTE-s, károlis vagy debreceni diplomával lehet keresni a kezdet kezdetén, de

a bölcsészek csak alig több mint fele helyezkedik el a végzettsége szerint.

A továbbtanulás előtt állók számára - anyagilag - jobb választásnak tűnő gazdasági szakok diplomásai valóban jobban keresnek, de távolról sincsenek félmilliós kezdő fizetések. Ehhez a statisztikák szerint egyedül a Corvinus végzettjei kerülnek viszonylag közel bruttó 450 ezer forintos átlagfizetésükkel, a sorban a következő a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, de az átlagfizetés még itt is éppen csak meghaladja a bruttó 400 ezret.

A mesterdiplomások bruttó átlagbére több tízezer forinttal magasabb, mint az alapszakosoké, túlnyomó többségük - majdnem 88 százalékuk - ráadásul diplomás munkát végez.

A mesterszakot végzettek fizetési rangsorát az informatika vezeti (havonta nagyjából bruttó 650 ezer forinttal),

ezt az államtudományi (körülbelül bruttó 530 ezer forint) és a műszaki terület (körülbelül bruttó 500 ezer forint) követi. Az orvos- és egészségtudomány területen több mint 400 ezer forintos bruttó átlagbérrel lehet kalkulálni, míg a legkisebb fizetést a pedagógusok viszik haza, a mesterdiplomájuk nagyjából bruttó 280 ezer forintot ér, de a sporttudományi képzéseken diplomázók is hasonló összeggel számolhatnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×