Április 19-ig számos járványügyi korlátozást meghosszabbított a kormány, a vendéglátóhelyeknek, hoteleknek is zárva kell tartaniuk. De már nem sokáig – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A tárcavezető szerint április végééig ki lehet majd ülni a teraszokra, ha és amennyiben az oltási program a mostani ütemben folytatódik.
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke is úgy látja: a teraszokat lehet a leghamarabb kinyitni. Flesch Tamás szerint a vendéglátóhelyek belső tereiben a boltoknál bevezetett négyzetméter-szabállyal, a hotelekben pedig egyéb korlátozásokkal fogadhatnák a vendégeket. Akár 50, akár 70 százalékos korlátozásukkal.
„Sok mindent el lehet képzelni és meg lehet csinálni, csak most már jó lenne, ha ezekről lehetne beszélni.”
Flesch Tamás szerint a tavaly tavaszi, majd a november óta tartó zárást nagyon megsínylette a szakma, akár a vendéglátóhelyek, hotelek 30-40 százaléka is tönkremehetett. Ám az, hogy ki marad talpon, a nyitás után dől el, sokan ugyanis csak azután szembesülnek majd a problémákkal, magyarázza a államszövetség elnöke, köztük a pénzügyi mellett a munkaerő problematikájával.
A szakember szerint az ágazatot a nyitás után sem lehet magára hagyni. Így például a szállodaszövetség a bértámogatás további három hónapos fenntartását javasolja, amely mellett további célzott, akár forgalomösztönző intézkedéseket is szükségesnek tartana, amennyiben erre van pénzügyi lehetőség.
Flesch Tamás szerint a hotelek, éttermek a nyitás után még jó ideig veszteségesek lehetnek, ezért várhatóan csak a jövő évtől lehet kiegyensúlyozottabb bevételre számítani az ágazatban.