eur:
392.84
usd:
368.26
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Szállodaszövetség: bármilyen megkötés elfogadható, csak nyithassunk

Még áprilisban ki lehet ülni a teraszokra – ezt mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint akár a vendéglátó vállalkozások 30-40 százaléka is tönkremehetett az elmúlt hónapokban, aki pedig túlélt, a nyitás után is központi segítségre szorul majd a talpra álláshoz.

Április 19-ig számos járványügyi korlátozást meghosszabbított a kormány, a vendéglátóhelyeknek, hoteleknek is zárva kell tartaniuk. De már nem sokáig – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A tárcavezető szerint április végééig ki lehet majd ülni a teraszokra, ha és amennyiben az oltási program a mostani ütemben folytatódik.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke is úgy látja: a teraszokat lehet a leghamarabb kinyitni. Flesch Tamás szerint a vendéglátóhelyek belső tereiben a boltoknál bevezetett négyzetméter-szabállyal, a hotelekben pedig egyéb korlátozásokkal fogadhatnák a vendégeket. Akár 50, akár 70 százalékos korlátozásukkal.

„Sok mindent el lehet képzelni és meg lehet csinálni, csak most már jó lenne, ha ezekről lehetne beszélni.”

Flesch Tamás szerint a tavaly tavaszi, majd a november óta tartó zárást nagyon megsínylette a szakma, akár a vendéglátóhelyek, hotelek 30-40 százaléka is tönkremehetett. Ám az, hogy ki marad talpon, a nyitás után dől el, sokan ugyanis csak azután szembesülnek majd a problémákkal, magyarázza a államszövetség elnöke, köztük a pénzügyi mellett a munkaerő problematikájával.

A szakember szerint az ágazatot a nyitás után sem lehet magára hagyni. Így például a szállodaszövetség a bértámogatás további három hónapos fenntartását javasolja, amely mellett további célzott, akár forgalomösztönző intézkedéseket is szükségesnek tartana, amennyiben erre van pénzügyi lehetőség.

Flesch Tamás szerint a hotelek, éttermek a nyitás után még jó ideig veszteségesek lehetnek, ezért várhatóan csak a jövő évtől lehet kiegyensúlyozottabb bevételre számítani az ágazatban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×