eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Két tényező hajtotta az egekbe a magyar gyümölcsárakat

2020-ban és 2019-ben is nagyon rossz évük volt a hazai gyümölcstermesztőknek, így két év alatt jelentősen, csaknem a duplájára nőttek itthon a gyümölcsárak – mondta az InfoRádiónak a FruitVeb Magyar Zöldség és Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Az elmúlt esztendőben – egy-két kivételtől eltekintve – valamennyi gyümölcsfajta esetében 20-22 százalékos drágulás következett be Magyarországon. Mindez úgy, hogy már 2019-ben is relatíve magasak voltak az árak, így, amennyiben a 2020-as évet sok éves átlag viszonyítanánk, akkor már 40-50 százalékos drágulásról lehetne beszélni – hívta föl a figyelmet az InfoRádiónak nyilatkozó szakember.

Apáti Ferenc szerint az ok egyértelműen a tavaszi fagyokban keresendő, amely során a hazai gyümölcstermés körülbelül fele veszett oda, nagyon szerény kínálatot eredményezve a legtöbb faj esetében, és az „egekbe emelve” az értékesítési- illetve a fogyasztói árakat. A bajt tetézte, hogy a hazaihoz hasonló, bár kevésbé drasztikus kiesések – 10-30 százalék – egész Európa-szerte tapasztalhatók voltak, szintén a kedvezőtlen időjárásnak köszönhetően, így tavaly az olcsóbb import is hiányzott a magyar piacról. Vagyis

a nagyon szerény hazai gyümölcstermés és az azt helyettesítő külföldi hiánya együttesen vezetett oda, hogy eddig soha nem látott magasságokba emelkedhetett a gyümölcs ára

– foglalta össze.

Ugyan a statisztikában „csupán” a már említett 20-22 százalékos infláció volt mérhető, ennek ellenére a tavalyi év jelentős részében, illetve az egyes fajok szezonjában

másfélszer–kétszer magasabb árakkal szembesülhettek a vásárlók

a boltokban, míg voltak olyan időszakok, vagy voltak olyan gyümölcsfajok, ahol közel sem volt ilyen mértékű az áremelkedés – magyarázta a szakember. Utóbbiak közé sorolható a kajszibarack, ami 2019-ben viszonylag jó évet produkált, minden más gyümölcs esetében viszont közepes vagy gyengébb termés volt tapasztalható. 2020-ban viszont gyakorlatilag minden hazai termesztési fajra a gyenge, vagy a nagyon gyenge jelző illett.

Ennek eredményeként jelenleg például a boltok polcain megtalálható hazai termesztésű alma ára is igen magas tartományban mozog. Míg e gyümölcs átlagos fogyasztói árának 300-350 forint között, akciós tételek esetében 199-299 forint között kellene lennie, addig jelenleg az akciós gyömölcs kerül annyiba, mint más években a normál és a normál ár pedig az 500-550 forintot is eléri.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×