eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ karácsonyi díszben, bőséges árukínálattal várja a vásárlókat. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

Karácsonyra nyitás is jöhet – ha fegyelmezettek vagyunk

Mobilitási adatok alapján a JP Morgan azt jósolja, az időben lépő országok talán fellélegezhetnek az ünnepekre. A magyar forgalmi adatok jelentősen eltérnek a brittől és a némettől.

A szolgáltatószektor számára hatalmas megrázkódtatást jelentő, a vírus második hullámával érkező korlátozásoknak abban is hatalmas szerepük lehet, hogy az év végi ünnepek miatt felélénkülő gazdasági periódus ne maradjon el teljes egészében.

Sokakat izgatja a kérdés, miszerint újranyit-e Európa az ünnepekre, a JP Morgan is ennek esélyeinek járt utána. A CNBC cikkében azt írja: a szakértők abban bizakodnak ennek alapján, hogy lehetséges a korlátozások enyhítése még a karácsonyi időszakot megelőzően.

"A decemberi időszakban átlagosan lezajló, nagy mennyiségű gazdasági és közösségi aktivitás szempontjából nagyon fontos lenne előre tudni, hogy a jelenlegi előrejelzések szerinti ideig tartanak-e majd a korlátozások, vagy tovább" – vélekedik David Mackie, a JP Morgan közgazdásza.

"Mi úgy véljük, tartható a cél"

A nagy európai országok közül Németországban a tervek szerint november végéig tartanak majd a korlátozások, Franciaországban december elsejét, Nagy-Britanniában pedig december másodikát nevezték meg lehetséges végpontnak.

A JP Morgan szakértője az európai mobilitási adatokat vizsgálta meg és hasonlította össze a tavaszi, első hullám idején tapasztaltakkal. A német, spanyol és brit adatok alapján úgy vélik, megfelelő mértékben csökkent a kontaktusok száma ahhoz, hogy a vírus terjedése jelentősen le tudjon lassulni. Írországban, Hollandiában és Szlovákiában, ahol hamarabb hozták meg a korlátozó intézkedéseket, úgy találták, hogy az elmúlt héten már az új fertőzöttek számának csökkenése is alátámasztja ezt a teóriát.

"Mindez alátámasztja azt, hogy az elmúlt hetekben meghozott európai rendelkezések elég hatékonyan lesznek ahhoz, hogy visszaszerezhessük a kontrollt a vírus fölött, legalábbis egy időre"

– vélekedik Mackie. A korlátozások esetleges december eleji feloldása a gazdasági és a társasági életben is újranyitást és ugrást eredményezhet ezáltal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×