eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Vihar előtti a csend a hitelek törlesztésénél

A hitelek értékesítése visszaesett, de a törlesztések is elmaradtak a második negyedévben, ha lejár a moratórium, vészes idők jöhetnek.

A koronavírus-járvány idején a lakossági kölcsönöket sokan nem fizetik, a hitelállományok minősége mégis egyre jobb, a felhalmozott adósság közben egyre csak gyarapodik – derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss adataiból.

A háztartások hitelállománya 2020 közepére 7643 milliárd forintra hízott, a növekedés üteme extrém gyors, 12 hónap leforgása alatt ugyanis csaknem 1600 milliárd forinttal, vagyis 26 százalékkal nőtt a lakossági hitelek volumene a bankszektorban – írja a Napi.hu. Csak a második negyedévben, a pangó személyihitel-piac, a sok banknál felfüggesztett hitelkártya-értékesítések és a visszaeső lakáshitelezés dacára is csaknem 280 milliárd forinttal nőtt a hitelállomány.

A március 19-től életbe léptetett hitelmoratóriumba bekerült hitelek nem számítanak nem teljesítőnek, ennek köszönhetően egyre jobbak a portfóliók. A 90 napon túl késedelmes hitelállomány már a 175 milliárd forintot is alig éri el, ami 2,29 százalékos nem teljesítő arányt jelent.

A bankok azonban tudják, hogy ez csak a vihar előtti csend,

ha lejár a moratórium, és ismét fizetni kell a hiteleket, gyorsan romlásnak indulhatnak a lakossági hitelállományok.

A forinthitelek közül legnagyobb arányban a szabad felhasználású jelzáloghitelek és a gépjárműhitelek voltak 90 napon túli fizetési késedelemben: előbbi esetében az állományok 6,9 százaléka, utóbbi esetében az állományok 12,5 százaléka haladja meg a 90 napos késedelmet.

A tőketörlesztések visszaestek a második negyedévben. A háztartások csupán 331,4 milliárd forinttal csökkentették a tartozásaikat, ami kevesebb, mint a háromnegyede az első negyedévinek. Az egyes hiteltípusoknál eléggé eltérően alakult a törlesztési hajlandóság. A lakáshiteleknél viszonylag magas maradt, az autóhitellel rendelkezők rendesen fizetnek, a személyi hitellel rendelkezők viszont az átlagosnál nagyobb arányban élhettek a moratórium adta könnyítéssel, a szokásos tőketörlesztés alig harmadát fizették be a második negyedévben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×