INFORÁDIÓ
2022. január 18. kedd
Piroska

vadászat

vadkár

rendelet

semjén zsolt

nagy istván

Egy malacos kocákból és süldőkből álló vaddisznó konda kocog át a Pilisi Parkerdő Zrt. Gyarmatpusztai Erdészete egyik vadföldjén. A felvétel 2011. június 26-án készült.

Nagy változás ősszel: új rendelet jelenik meg a vadkárrendezésről

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Ősszel új rendelet jelenik meg a vadkárrendezésről, valamint a hatósági trófeabírálat paramétereinek enyhítéséről - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Nagy István agrárminiszter szombaton a Zala megyei Pölöskén tartott országos vadásznapon.

Semjén Zsolt kiemelte, hogy Európa egyik legjobbja a magyar vadászati törvény, amelynek részeként még az ősszel rendeletben szabályozzák a vadkárok rendezésének szabályait, amelyet az agrár- és a vadászkamara, valamint a magán- és állami erdészetek közös kompromisszumos javaslatával készítettek elő.

Nagy István bejelentette: ősszel jelenik meg a hatósági trófeabírálat korrigálásáról szóló rendelet, amellyel a minőségi mellett a mennyiségi vadgazdálkodás is hatékonyabb lehet.

A Zalaerdő Zrt. kezelésében lévő Sohollári-völgyben tartott programon a miniszterelnök-helyettes kifejtette, hogy az Európai Bizottság (EB) a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva szigorította a fegyvertartás szabályait, de ebben sikerült olyan megoldást találni, amivel elkerülhető a magyar vadászok és fegyvergyűjtők "zaklatása". Az EB ötévenként lejárttá tenné a fegyvertartási engedélyeket, a magyar megoldás ugyanakkor lehetővé teszi, hogy az engedélyek felülbírálatát a rendőrség ötévenként a saját adatbázisa alapján elvégezze.

Abban azonban még nincs előrelépés, hogy az EB betiltaná az ólomtartalmú lövedékek használatát, ami a magyar vadászok számára életidegen lenne. Rengeteg olyan vadászfegyver van, amely nem használható acélsöréttel, illetve nem vizsgálták még azt sem, hogy milyen hatással van a természetre az acéllövedékek használata - közölte Semjén Zsolt.

Kitért arra is, hogy két vírus komoly károkat okoz a magyar vadgazdálkodásban, az afrikai sertéspestis, illetve a koronavírus. A sertéspestis miatt a kormány méltányos felvásárlási árat biztosít a fertőzöttség veszélye miatt kilőtt vaddisznókra, továbbá engedélyezni tervezik a vaddisznók helyett szikaszarvasok tartását a vadkertekben, színesítve ezzel a terítékre szolgáló vadak választékát.

A koronavírus-járvány következményeivel kapcsolatban azt mondta: a határok lezárása és a külföldi vadászok saját hazáinak szabályozása miatt idén ősszel nem tudnak vendégvadászok jönni Magyarországra, ezért indokolt, hogy a vadászoknak tavasszal már biztosított - a turizmushoz és a mezőgazdasághoz hasonló - adókönnyítések tovább éljenek.

A kormányfőhelyettes jelezte, hogy a hazai és külföldi vadászok engedélyeinek díjai ma már a kamarát illetik, illetve szintén a vadászkamara kezelésébe kerülhetett a hatvani vadászati múzeum.

Megemlítette: a Hungexpón tartandó 2021-es vadászati világkiállításra egymillió látogatót várnak, a világszínvonalú rendezést 55 milliárd forintból biztosítják. Ha a koronavírus miatt elmaradnának a külföldi látogatók, akkor is rentábilis lehet a rendezvény, hiszen 670 ezer horgász és vadász van Magyarországon, családtagjaikkal együtt ez legalább másfél millió embert jelent.

Nagy István agrárminiszter a trófeabírálati paraméterek újraszabályozásáról elmondta: a 2037-ig tervezett munka kereteit a tájegységek vadgazdálkodási terveinek kihirdetéséről szóló rendeletek alapozzák meg, ezek tartalmazzák a határértékeket a hatósági trófeabírálathoz. Eredményes vadgazdálkodás nem lehet a szakszerűtlen elejtés szankcionálása nélkül, ezért még az idén megjelenik a korrigált trófeabírálati értékeket tartalmazó rendelet.

Beszámolt arról is: reagálva a járvány miatt leállt nemzetközi vadászturizmusra, a munkahelyek védelmében kezdeményezte a kormány a hivatásos vadászok munkabérét terhelő munkaadói- és munkavállalói járulékok csökkentését. A veszélyhelyzet okozta, gazdaságilag is nehéz időszak ellenére a tárca, a vadászok és a vadgazdálkodók országszerte 40 helyen 10 ezer adag vadhússal segítették az egészségügyi dolgozókat.

Kovács Zoltán, az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos - aki jelezte, hogy negatív koronavírus-tesztek és hatósági engedélyek birtokában vesz részt a rendezvényen - azt mondta: a vírus okozta kihívások ellenére sem állt meg a szervezés.

A kiállítás bizonyítéka lesz annak, hogy az 1971-es hasonló rendezvény után 50 évvel a magyar vadászok ugyanúgy elkötelezettek a természet szeretete és a hagyományok iránt. "Nincs szükség politikai mozgalmárságra" ahhoz, hogy bizonyítsuk, mit jelent számunkra a természet védelme - fogalmazott.

Megjegyezte: a 70 ezer négyzetméteren megvalósuló kiállítás a világ bármelyik táján megállná a helyét, és olyan terület is hangsúlyt kap majd, mint a vadgasztronómia. Nemzetközi szinten is újdonság a hazai kezdeményezésű karitatív vagy segítő vadászatok elindítása, amelyben már 1200 magyar vadász 37 millió forintot gyűjtött jótékony célokra.

Kovács Zoltán bejelentette: megalakították a Magyar Vizslák Világszövetségét, amely a világban is népszerű rövid- és drótszőrű fajtákat egyértelműen Magyarországhoz köti. A hungarikumnak számító magyar fajta tenyésztési, vizsgáztatási paramétereit a Magyar Ebtenyésztők Országos Szövetségével dolgozzák ki, de nemzetközi szervezetekkel is felveszik a kapcsolatot.

Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke azt hangsúlyozta: a kormány által "kistafírozott" kamarának és megyei szervezeteinek már nincsenek anyagi gondjaik. A vadászkamara tavaly 1,5 milliárdot, saját erőként pedig 2,4 milliárdot tett a vadgazdálkodási alapba, amiből például ifjúsági oktatóközpontot alakítottak ki már 10 megyében, de az ország minden megyéjében lesz hasonló 2022-ig.

Nyitókép: Kovács Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018