eur:
392.15
usd:
366.29
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Munka nélkül maradt vendéglátósok szedhetik le a magyar gyümölcsöt

Sok tízezres munkaerőhiány áll elő hamarosan a magyar mezőgazdaságban a határzár miatt, de Nagy István agrárminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában rámutatott, volna kinek beszállni az idénymunkába, a lehetőséget kell látni.

Túl van már Magyarország a pánikbevásárlások időszakán, stabilan működik az élelmiszer-ellátás - közölte az InfoRádió Aréna című műsorában Nagy István agrárminiszter.

"Március 14-én, amikor hirtelen megemelkedett a veszélyérzet, háromszor annyit vásároltunk, mint a karácsonyi nagybevásárláskor. Az üzletek közben talpon maradtak, az ellátás biztonsága pedig nem került veszélybe" - tette hozzá. A jövő hétre teszi, hogy az emberek visszaállnak a normális bevásárlási menetre.

A biztonságot pedig tovább erősíti a házhozszállítási lehetőség - mondta még.

Aláhúzta, a magyar mezőgazdaság 25 millió ember ellátását is lehetővé tenné, izgalmat az okoz, hogy hogyan tud megvalósulni az export a határkorlátozások idején.

"Ez nagy próbatétel a mezőgazdaság számára. Mikre kell ráébrednünk? Mondok egy példát: nálunk van Európa egyik legmodernebb csomagolóanyag-gyára, igen ám, de

hiába gyártjuk mi a dobozt, a kupak Olaszországban készül! Ezeket a magyar ipar nem engedheti magának,

a járvány leküzdése után meg kell hoznunk azokat a döntéseket, amelyek sebezhetetlenné teszik az élelmiszeripart" - figyelmeztetett.

Gondot jelenthet majd a szezonális munkaerő biztosítása is a mezőgazdasági munkáknál, megindul az egyes termények szezonja, azon kell dolgozni, hogy

a szolgáltatás területén, a vendéglátásban munka nélkül maradtak rávehetők legyenek ilyen lehetőségek megragadására

- húzta alá Nagy István.

A járvány után szerinte várhatóan előtérbe kerülnek a saját termékek, a saját termelés és a helyben előállított élelmiszer. Ez szintén fontos tanulsága lehet a mostani válságnak.

"Egészen más világra fogunk ébredni, ha ennek a vírusnak vége lesz. Akár

le kell mondani arról, hogy mi mindig, mindent fogyasztani akarunk.

Ha felelősen gazdálkodunk a jövőnkkel, akkor egy ilyen járvány segít meghozni a szükséges döntéseket. Muszáj, hogy biztonságban legyünk!" - figyelmeztetett.

A koronavírus idején lévő teljes határzár éppen ezért lett volna rossz döntés, mivel az önellátáshoz vezető döntések még nem születtek meg sehol a világon.

Magukat a termelőket a válság idején egyébként a terméktanácsokon belül felálló operatív bizottságok döntései fogják segíteni, napi szintű információkkal látják el a tárcát. Nagyobb válsággal egyébként a dísznövénykertészek néznek szembe, az ő nemzetközi kereskedelmüknek ugyanis átmenetileg befellegzett.

"Az EU-tól azt kérjük, hogy mindazt a támogatást, ami jár, hozzuk előrébb, hogy a válságot túl lehessen élni, a gazdák adatszolgáltatási kötelezettségeinek a határidejét viszont tolják ki" - foglalta össze a múlt heti miniszteriális online csúcstalálkozó tapasztalatait Nagy István.

A tárca egyre több településről tud, ahol bezárják a termelői piacokat, de ezt rossz döntésnek tartja, mert akkor az emberek a szabad légterű piacok helyett a zárt légterű boltokat választják, ahol nagyobb a fertőződés veszélye. A polgármestereket ezért arra kéri, teremtsenek alternatív vásárlási lehetőségeket - a kistermelők ráadásul csak így tudnak eljutni a vásárlókhoz.

A piacok esetében ráadásul éppen hosszított nyitvatartást szorgalmaz, hogy időben jobban szétoszolva jelentkezzenek a vásárlók, így nagyobb a biztonság is.

A teljes interjút alább meghallgathatja!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×