INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

adócsalás

szálláshely

belváros

önkormányzat

Lépett az önkormányzat a belvárosi zughotelek miatt

Lépett az önkormányzat a belvárosi zughotelek miatt

Infostart

Tucatnyi ötödik kerületi zughotel számíthat pénzbüntetésre, miután az önkormányzat is meggyőződött róla, hogy engedély nélkül működtek - írta a 24.hu.

Újabb 14, nem bejelentett, vagyis illegálisan működő szálláshely miatt indít eljárásokat ezúttal a belvárosi önkormányzat, ezek vége jó eséllyel legalább pénzbüntetés lehet – írta a 24.hu. A portál Becsó Zsolt fideszes parlamenti képviselő engedély nélkül üzemelő szálláshelye ügyének kipattanása után nézett utána alaposabban, hogy az önkormányzati regisztrciós adatbázis mennyire fedi az legnagyobb szálláshelyközvetítő oldal, a booking.com felületén hirdetett szolgáltatásokat. A gyors összevetést követően számos illegálisan működő szálláshelyet találtak a VI. és a VIII. kerületben is.

A portál szerint megdöbbentő sűrűségben találtak regisztrálatlan szolgáltatókat az V. kerületben, végül összesen 14 címet adtak át a helyi önkormányzatnak, amelyeket a az Aulich, a Falk Miksa, a Vigyázó Ferenc, a Kálmán Imre, a Sas, a Szemere, a Képíró és a Henszlmann Imre utcában, a Fővám téren, valamint többet is a Belgrád rakparton találtak.

A lap bejelentésére válaszul az helyhatóság közölte, hogy

munkatársaik megvizsgálták az érintett címeket, és mivel egyik szálláshely sem volt regisztrálva, így azokat eljárás alá vonták.

Ez helyszíni ellenőrzést jelent, ennek a vége pénzbüntetés és a szálláshely betiltása is lehet. Az esetekkel kapcsolatban azonban további tájékoztatást „személyiségi jogokra és a kapcsolódó jogszabályokra” hivatkozva nem adott a hivatal.

A portál szerint a budapesti turizmus elmúlt évekbeli fellendülése miatt felfutó szálláshelyszektor tömve van adócsaló, feketézőkkel, akiket eddig az önkormányzatok megtűrtek. A feketéző szálláshelyek pedig óvatos becslések szerint is több tízmillió forintos adókiesést okozhatnak a budapesti belső kerületeknek.

A megoldás részben a lap szerint hosszabb távon részben az online szálláshely-hirdetési szektor szabályozása lehet, de már az önkormányzati revíziók is hatásosak, vagyis a helyhatóságok ha akarnak, meglévő eszközeikkel is tudnak tenni a csalók ellen.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018