INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

innováció

palkovics lászló

startup

Palkovics László: a korszerű technológiák teszik tartóssá a magyar növekedést

Infostart / MTI

A korszerű technológiák alkalmazásának és a magas hozzáadott értéket teremtő befektetéseknek köszönhető, hogy a magyar gazdaság a nemzetközi lassulás ellenére sem vesztett a növekedési lendületből - mondta az innovációs és technológiai miniszter csütörtökön Budapesten, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, a Netzwerk Digital és a United Europe rendezvényén.

Palkovics László kiemelte, hogy nem csupán az ide érkező befektetési összegek magasak, hanem az általuk létrehozott gyártás hozzáadott értéke is, és egyre általánosabb a kutatási és innovációs központok megtelepedése.

A tárcavezető üdvözölte, hogy a brexit közeledtével a startup cégek is egyre vonzóbb célpontnak tekintik Magyarországot.

A kutatásra és fejlesztésre fordított költségvetési támogatás 2021-ben és 2022-ben is bővülni fog, és 2030-ra elérheti a 3 százalék körüli arányt, vagyis a legfejlettebb országokéval kerülhet azonos szintre - közölte a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy a kutatóhálózat átalakítását végig kell vinni, és ehhez kapcsolódóan még számos finanszírozási kérdés vár rendezésre. Szorgalmazta emellett a kutatási intézmények, az egyetemek és a vállalatok szorosabb együttműködését, és hozzátette, hogy a felnőttképzésben az államnak jelentős mértékben kell kiegészítenie a munkaadók szerepvállalását.

Palkovics László kiemelte, hogy a digitalizáció áthatja és átalakítja a gazdaság összes ágazatát, és a mindennapi élet valamennyi területét, ezért hátrányba kerülnek a folyamatból kimaradó államok. Magyarország ennek a kihívásnak megfelelően alakította ki a stratégiáit és a cselekvési terveit, az új technológiák köré szervezi a science parkok országos hálózatát, és ösztönzi a digitalizáció széles körű felhasználását. Véleménye szerint az utóbbi annak ellenére szorul további támogatásra, hogy a belföldi digitális infrastruktúra és gazdaság nemzetközi összevetésben is fejlett.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara alelnöke Közép-Európa versenyképességi kilátásait minden eddiginél kedvezőbbnek ítélte,

de hozzátette, hogy a térség kormányainak és gazdasági szereplőinek együtt kell megteremteni a támogató környezetet a digitalizáció kihasználásához. Marie-Theres Thiell hozzátette, hogy a technológiai átalakulás számtalan kihívást hozhat, ennek ellenére nem fenyegetésként, inkább lehetőségként kell rá tekinteni.

Az E.ON SE német energiavállalat vezérigazgatója hatalmas eredménynek nevezte a közép-európai országok fejlődését. Johannes Teyssen úgy látja, hogy a térség államai az elmúlt évtizedekben megtanultak alkalmazkodni a változásokhoz, ezért nyitottak az új technológiai kihívásokra, és hajlandók kockázatot vállalni. Hozzátette, hogy a digitális technológia sokba kerül és sokat fogyaszt, hiszen egyetlen google-keresés egy órányi világítás energiáját emészti föl, és időbe telik a digitális jövő kiépítése is. Véleménye szerint a válaszokat csak a tudományos és a gazdasági élet, valamint a politikai döntéshozók nemzetközi együttműködése találhatja meg.

Johannes Teyssen hangsúlyozta, hogy Európa meg fogja oldani a technológiai kihívásokat, és Magyarország vezető szerepet fog játszani ebben.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018