eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Gyerekek alszanak az új épületrésszel bővült nyírteleki Kastélykert óvoda és bölcsődében az átadóünnepség napján, 2018. október 25-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Megjöttek az apró betűs részek a bölcsődei támogatásról

Havonta be kell nyújtani a támogatási kérelmet a Magyar Államkincstárnak; a 40 ezer forintos havi támogatás csak azoknak jár, akik inaktívak a munkaerőpiacon, és csak addig, amíg azok is.

Egy hét múlva nyílik meg az a havi 40 ezer forintos bölcsődei díjtámogatást nyújtó EU-s pályázat, amely a magánbölcsődei ellátás kifizetéséhez nyújt pénzügyi segítséget a kisgyermekes családoknak.

"Kifejezetten ritka, hogy a lakosságnak ingyenpénz így, direktben elérhető; most, ennél a pályázati konstrukciónál erről van szó" - fogalmazott az InfoRádióban Weinhardt Attila, a Portfólió.hu elemzője.

A kormány logikája a pályázati konstrukció mögött az, hogy amíg 2022-ig kiépülnek a szükséges bölcsődei kapacitások - nagyjából 10-12 ezer férőhellyel kell még bővíteni számítások szerint a 60 ezres szám eléréséhez -, az anyák biztonságban tudják a kicsiket.

"Gyakorlatilag a 20 hétnél idősebb gyermeket nevelőknek szól a gyermek 3 éves koráig,

tehát óvodaérettségig. A pályázatnak az a legérdekesebb része, ami az őszi kiíráshoz képest mostanra teljesen megváltozott, hogy lényegében az egész ország területén jogosulttá válnak a szülők, tehát Pest megyében és Budapesten belül is 13 kerületben. Az egyik feltétel az, hogy az ismert településlistán éljenek és ott is helyezzék el a gyermeket" - ecsetelte Weinhardt Attila.

A 40 ezer forintos kérelmet minden hónapban újra és újra be kell nyújtani a Magyar Államkincstár felé.

"Arról van szó, hogy a számlát, amit megkap a gyermek ellátása után, azt vagy előre kifizeti az intézményben, vagy benyújtja az Államkincstárban, amely átutalja számára a szükséges összeget. A támogatás 40 ezer forintja onnan ered, hogy kormányzati számítások szerint 40 és 120 ezer forint közötti a magánbölcsődei ellátás havidíja.

Ez éves szinten félmillió forintos segítség, adómentesen, de számlával kötelezően igazolandóan;

a fő cél az, hogy az inaktív státuszból az aktív státuszba mozduljon el a jogosult szülő. Viszont a támogatási igény benyújtásának pillanatában még inaktívnak kell lennie" - magyarázta a szakértő az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×