eur:
392.49
usd:
365.87
bux:
66795.47
2024. április 25. csütörtök Márk
A 2020. évi költségvetési törvényjavaslat, miután Varga Mihály pénzügyminiszter átnyújtotta Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az Országházban 2019. június 4-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Döntöttek a büdzsé módosításáról, ezekre jut több pénz

Elfogadta a parlament a költségvetés összegző módosító javaslatát.

Magyarország 2020. évi költségvetése

  • az államháztartás központi alrendszerének hiányát 367,01 milliárd forintban állapítja meg,
  • kiadási főösszegét 21 792,993 milliárd forintban,
  • bevételi főösszegét 21 425,983 milliárd forintban rögzíti

a büdzséhez benyújtott összegző módosító javaslat alapján, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés. A költségvetési bizottság indítványát 117 igen és 52 nem szavazattal hagyták jóvá a képviselők.

A költségvetési javaslathoz 786 érvényes ellenzéki módosító indítvány érkezett, a szakbizottság, illetve a parlament ezek egyikét sem támogatta.

Átcsoportosítások

Az elfogadott módosítások tovább növelik az oktatási, a kulturális, a szabadidős, a turisztikai, az egyházi fejlesztési célokra szánt forrásokat, valamint a hazai nemzetiségek jövő évi támogatásait a kormány költségvetési javaslatán belüli átcsoportosítások eredményeként.

Százmillió forint többletforrást biztosítottak a képviselők az egészségügyi szolgáltatók hatósági szakfelügyelete és az egészségügyi ellátás eredményességét értékelő minőségügyi szakfőorvosi felügyelet operatív feladatainak Nemzeti Népegészségügyi Központon belüli működtetésére.

A Károli Gáspár Református Egyetem Ráday Felsőoktatási Diákotthona újjáépítésére, valamint a tűzkárt szenvedett diákotthonnal egy épületegyüttest képező Dunamelléki Református Egyházkerület székházának felújítására együttesen 3261,4 millió forint plusz jut.

A Révfülöpi Általános Iskola szigetelésének megvalósítására 32 millió forint, a Kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola - Alapfokú Művészeti Iskola általános felújítására 100 millió forint, a Magyar Művészeti Akadémia műemlékvédelmi beruházásaira 800 millió forint többletpénzről döntött a törvényhozás.

Több vidéki város és község (például Dabas, Kőszeg, Tata, Jászapáti, Tiszajenő, Ispánk, Magyarszombatfa, Szalafő, Nagybarca, Tápiószentmárton és Tápiószele), valamint a főváros egyes közösségépítő beruházásaira mintegy 3 milliárd forinttal több jut a jövő évi költségvetésből.

A fogyatékossággal élő személyek országos érdekvédelmi szervezeteire 94,4 millió forinttal, a 2020. évi paralimpiai felkészülésre, a Paralimpián való részvételre 447 millió forinttal többet tartalmazhat az eredetileg tervezettnél a büdzsé.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára intézményfejlesztési stratégiájának első üteme 100 millió forint plusz forrást kapott.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×