eur:
393.82
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pexels

Bővül a családi otthonteremtési kedvezmények köre

Július elsejétől a használt lakások vásárlására is fordítható a családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis a csok hitel - mondta az InfoRádiónak a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin arra is felhívta a figyelmet, hogy szintén július 1-től a jelzáloghitel elengedés is kedvezőbb feltételekkel kérhető az államtól.

A csok egy olyan otthonteremtési program, ahol akárhány gyermek vállalása vagy nevelése esetén lehet támogatást kapni használt vagy új ingatlan vásárlásához. Maga a csok a támogatásnak az a része, amelyet nem kell visszafizetni - mondta Novák Katalin.

Hozzátette: legalább ilyen fontos, hogy a csok-hoz kapcsolódik egy kölcsön is, amely garantáltan 3 százalék alatti kamatozású és 25 éves futamidőre vehető fel.

A mostani változás lényege, hogy ez a kölcsön immár használt ingatlanok vásárlásához is igénybe vehető.

Ez annyit jelent, hogy amennyiben legalább két gyermeket nevel, vagy tervez a család, akkor a csok támogatás mellé használt ingatlan vásárlásához is felvehetik a támogatott kölcsönt. Ennek az összege két gyermek esetén 10 millió forint, három gyermeknél 15 millió. Tíz millió forint esetén tehát 48 ezer forint a havi törlesztés, 15 milliónál 72 ezer forint a havi törlesztőrészlet.

Jelzáloghitel elengedése

Olyan családot képzeljünk el, ahol van valamilyen ingatlanfedezetű hitel, amit törlesztenek, praktikusan lakáshitel - mondta az államtitkár. Ha még terveznek gyereket, vagy éppen úton van már a második baba, akkor a várandósság harmadik hónapjától igényelhetik, hogy a fennálló jelzáloghitelükből 1 millió forintot elengedjünk.

Amennyiben a harmadik gyermek érkezik a családba, akkor 4 millió forint engedhető el.

Ez vonatkozik a csok támogatás mellé felvett hitelekre is - hangsúlyozta Novák Katalin.

Novák Katalin az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz július 1-jén, hétfőn 18 órától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×