INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 12. szerda
Klára

mezőgazdaság

időjárás

zöldség

ár

Sok a bizonytalanság zöldségfronton

Sok a bizonytalanság zöldségfronton

Infostart

Megjósolhatatlan, hogy mennyire érvényesül idén a zöldség- és gyümölcsárakban a költségek növekedése, illetve az is, hogy meglehetősen enyhe tél miatt előbbre tolódik a növényzet vegetációs időszaka.

Több tényező is van, ami az áremelkedés irányába mutat, így például a dráguló munkaerőköltség vagy az extrém időjárás, de végeredményben a kereslet és a kínálat fog dönteni, mondta az mfor.hu-nak Ledó Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. A szektorban már tavaly is jócskán az infláció feletti, 8,3 százalékos áremelkedést mért a KSH, elsősorban az idényjellegű zöldségek és gyümölcsök drágultak jelentősen. Igaz, a gyökérzöldségek és a burgonya ára időközben mérséklődött valamelyest, ehhez képest a legnépszerűbb téli gyümölcsünk,

az alma jóval többe kerül, mint egy évvel korábban.

Ledó Ferenc szerint van olyan kertészeti ágazat, amelynél a 2015 óta megduplázódott munkaerőköltség teszi ki a költségek 40-60 százalékát. Itt is érvényesül a mérethatékonyság miatti koncentráció, a nagyobb cégek hatékonyságjavító fejlesztésekkel kompenzálják a munkaerőköltségek megugrását, és egyre többet termelnek. Az idénymunkásokra támaszkodó kis- és közepes vállalkozások helyzete egyre romlik, az idénymunkások eltűnése miatt sokan számolták fel vállalkozásukat.

Ledó Ferenc szerint az év elején a spanyol zöldségtermő területeket sújtó viharkárok érdemben nem befolyásolják az árak alakulását. Annál nagyobb hatása lesz viszont az importtermékekre rakódó költségek 15-20 százalékos emelkedésének, illetve a forint gyengülésének, és a 27 százalékos áfának.

Egyelőre teljesen kiszámíthatatlan, milyen hatása lesz annak, hogy az átlagosnál melegebb idő miatt a fák vegetációja hamarabb indul (vagyis előbb fog virágozni). Emiatt viszont az átlagosnak mondható márciusi lehűlés és fagyok komoly károkat okozhatnak, főleg a csonthéjas gyümölcsöknél. A lap szerint a Ciara vihar sok helyütt megrongálta a hazai fóliasátrakat is, aminek helyreállítása ugyan költség, de a növényeket még nem helyezték ki, komoly termelési kárt nem tapasztaltak.

A helyzet azonban korántsem optimális,

az év elején ugyanis a fényviszonyok kedvezőtlenül alakultak, ami visszavetette a növények fejlődését a kiültetett, fűtött üvegházakban és fóliasátrakban.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018