eur:
392.81
usd:
367.92
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Sok a bizonytalanság zöldségfronton

Megjósolhatatlan, hogy mennyire érvényesül idén a zöldség- és gyümölcsárakban a költségek növekedése, illetve az is, hogy meglehetősen enyhe tél miatt előbbre tolódik a növényzet vegetációs időszaka.

Több tényező is van, ami az áremelkedés irányába mutat, így például a dráguló munkaerőköltség vagy az extrém időjárás, de végeredményben a kereslet és a kínálat fog dönteni, mondta az mfor.hu-nak Ledó Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. A szektorban már tavaly is jócskán az infláció feletti, 8,3 százalékos áremelkedést mért a KSH, elsősorban az idényjellegű zöldségek és gyümölcsök drágultak jelentősen. Igaz, a gyökérzöldségek és a burgonya ára időközben mérséklődött valamelyest, ehhez képest a legnépszerűbb téli gyümölcsünk,

az alma jóval többe kerül, mint egy évvel korábban.

Ledó Ferenc szerint van olyan kertészeti ágazat, amelynél a 2015 óta megduplázódott munkaerőköltség teszi ki a költségek 40-60 százalékát. Itt is érvényesül a mérethatékonyság miatti koncentráció, a nagyobb cégek hatékonyságjavító fejlesztésekkel kompenzálják a munkaerőköltségek megugrását, és egyre többet termelnek. Az idénymunkásokra támaszkodó kis- és közepes vállalkozások helyzete egyre romlik, az idénymunkások eltűnése miatt sokan számolták fel vállalkozásukat.

Ledó Ferenc szerint az év elején a spanyol zöldségtermő területeket sújtó viharkárok érdemben nem befolyásolják az árak alakulását. Annál nagyobb hatása lesz viszont az importtermékekre rakódó költségek 15-20 százalékos emelkedésének, illetve a forint gyengülésének, és a 27 százalékos áfának.

Egyelőre teljesen kiszámíthatatlan, milyen hatása lesz annak, hogy az átlagosnál melegebb idő miatt a fák vegetációja hamarabb indul (vagyis előbb fog virágozni). Emiatt viszont az átlagosnak mondható márciusi lehűlés és fagyok komoly károkat okozhatnak, főleg a csonthéjas gyümölcsöknél. A lap szerint a Ciara vihar sok helyütt megrongálta a hazai fóliasátrakat is, aminek helyreállítása ugyan költség, de a növényeket még nem helyezték ki, komoly termelési kárt nem tapasztaltak.

A helyzet azonban korántsem optimális,

az év elején ugyanis a fényviszonyok kedvezőtlenül alakultak, ami visszavetette a növények fejlődését a kiültetett, fűtött üvegházakban és fóliasátrakban.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×