eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Elemző: autógyártó nagyhatalomnak mondhatja magát Magyarország

A BMW debreceni beruházásával és a Mercedes új kecskeméti üzemével a Magyarország a szlovák gyártókapacitás szintjére kerül a járműiparban - mondta az InfoRádiónak a Portfolio lapigazgatója. Hozzátette: kockázata is van annak, hogy növekszik a magyar gazdaság kiszolgáltatottsága a járműipar felé.

A BMW debreceni gyárával a Suzuki, az Opel, az Audi és a Mercedes után az ötödik nagy autógyártó érkezik Magyarországra, ráadásul ebből három német prémium márka, amely önmagában is jelzésértékű – vélekedett Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója.

Hozzátette: pozitív olvasat, hogy Magyarországot választotta egy olyan jelentős nemzetközi nagybefektető, mint a BMW, a német autóipar egyik kulcsfontosságú szereplője. Ez befektetői bizalmat jelent Magyarország iránt, és azt mutatja, hogy más országhoz képest is versenyképes tud lenni a magyar gazdaság.

Fontos kiemelni a Portfolio lapigazgatója szerint, hogy

Magyarország a világ egyetlen olyan országa, ahol a német prémium autómárkák mindegyike gyártókapacitással rendelkezik.

Az InfoRádiónak nyilatkozva Csiki Gergely elmondta: gyakorlatilag ezzel az új beruházással, valamint abban az esetben, ha a Mercedes új gyára elkészül és ott is éves szinten 150 ezres kapacitással fog termelni a gyár, akkor felnövünk a 2017-es szlovák gyártókapacitás szintjére, ami a régióban az egyik legerősebb, Csehország után a második.

Tehát ebből a szempontból akár már európai viszonylatban is autógyártó nagyhatalomnak mondhatja magát Magyarország.

Azonban kockázata is van annak, hogy növekszik a magyar gazdaság kiszolgáltatottsága a járműipar felé – tette hozzá Csiki Gergely.

Mint mondta: ha jön egy nagyobb globális válság, ami a gazdasági növekedés lassulását eredményezi, azt nagyon megérzik az autó-eladások és ezáltal a termelés is, ezen keresztül pedig az adott ország feldolgozóipara, ipari teljesítménye. Ilyen esetben a GDP-visszaesést is egy ilyen iparág jobban felerősítheti a szokásosnál.

A Mercedes új kecskeméti és a BMW debreceni üzeme azonban már alkalmas lesz az elektromos motorral ellátott autók legyártására is, tehát illeszkedhetnek az ágazat trendjébe, ami tompíthatja ezt a fajta kiszolgáltatottságot – tette hozzá Csiki Gergely.

A magyarországi munkaerőhiányra vonatkozóan a BMW Magyarország vállalati kommunikációs vezetője, Salgó András az InfoRádió megkeresésére úgy látta, hogy lesz elegendő mérnök és szakember az új gyárban. Mint mondta: jelen állás szerint azt gondoljuk, hogy igen, ettől többet egyelőre nem áll módunkban megerősíteni.

Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője szerint nem csak Debrecen, de akár a térség ingatlanpiaca is fellendülhet a beruházás bejelentése nyomán. A következő néhány évben, 2-3 év alatt arra számítunk, hogy 20-30 százalékos növekedés lesz mindenképpen - vélekedett a szakértő.

A keddi bejelentés értelmében a német vállalat egymilliárd euró összértékben építi fel új európai üzemét Magyarországon, az építkezés 2019 második felében indulhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×