INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 22. kedd
Móric

autóipar

bmw

debrecen

elemzés

csiki gergely

Elemző: autógyártó nagyhatalomnak mondhatja magát Magyarország

Elemző: autógyártó nagyhatalomnak mondhatja magát Magyarország

InfoRádió

A BMW debreceni beruházásával és a Mercedes új kecskeméti üzemével a Magyarország a szlovák gyártókapacitás szintjére kerül a járműiparban - mondta az InfoRádiónak a Portfolio lapigazgatója. Hozzátette: kockázata is van annak, hogy növekszik a magyar gazdaság kiszolgáltatottsága a járműipar felé.

A BMW debreceni gyárával a Suzuki, az Opel, az Audi és a Mercedes után az ötödik nagy autógyártó érkezik Magyarországra, ráadásul ebből három német prémium márka, amely önmagában is jelzésértékű – vélekedett Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója.

Hozzátette: pozitív olvasat, hogy Magyarországot választotta egy olyan jelentős nemzetközi nagybefektető, mint a BMW, a német autóipar egyik kulcsfontosságú szereplője. Ez befektetői bizalmat jelent Magyarország iránt, és azt mutatja, hogy más országhoz képest is versenyképes tud lenni a magyar gazdaság.

Fontos kiemelni a Portfolio lapigazgatója szerint, hogy

Magyarország a világ egyetlen olyan országa, ahol a német prémium autómárkák mindegyike gyártókapacitással rendelkezik.

Az InfoRádiónak nyilatkozva Csiki Gergely elmondta: gyakorlatilag ezzel az új beruházással, valamint abban az esetben, ha a Mercedes új gyára elkészül és ott is éves szinten 150 ezres kapacitással fog termelni a gyár, akkor felnövünk a 2017-es szlovák gyártókapacitás szintjére, ami a régióban az egyik legerősebb, Csehország után a második.

Tehát ebből a szempontból akár már európai viszonylatban is autógyártó nagyhatalomnak mondhatja magát Magyarország.

Azonban kockázata is van annak, hogy növekszik a magyar gazdaság kiszolgáltatottsága a járműipar felé – tette hozzá Csiki Gergely.

Mint mondta: ha jön egy nagyobb globális válság, ami a gazdasági növekedés lassulását eredményezi, azt nagyon megérzik az autó-eladások és ezáltal a termelés is, ezen keresztül pedig az adott ország feldolgozóipara, ipari teljesítménye. Ilyen esetben a GDP-visszaesést is egy ilyen iparág jobban felerősítheti a szokásosnál.

A Mercedes új kecskeméti és a BMW debreceni üzeme azonban már alkalmas lesz az elektromos motorral ellátott autók legyártására is, tehát illeszkedhetnek az ágazat trendjébe, ami tompíthatja ezt a fajta kiszolgáltatottságot – tette hozzá Csiki Gergely.

A magyarországi munkaerőhiányra vonatkozóan a BMW Magyarország vállalati kommunikációs vezetője, Salgó András az InfoRádió megkeresésére úgy látta, hogy lesz elegendő mérnök és szakember az új gyárban. Mint mondta: jelen állás szerint azt gondoljuk, hogy igen, ettől többet egyelőre nem áll módunkban megerősíteni.

Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője szerint nem csak Debrecen, de akár a térség ingatlanpiaca is fellendülhet a beruházás bejelentése nyomán. A következő néhány évben, 2-3 év alatt arra számítunk, hogy 20-30 százalékos növekedés lesz mindenképpen - vélekedett a szakértő.

A keddi bejelentés értelmében a német vállalat egymilliárd euró összértékben építi fel új európai üzemét Magyarországon, az építkezés 2019 második felében indulhat.

Kapcsolódó hang

Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója
 
Ingatlanpiaci hatások
 
Lesz elég mérnök Debrecenben
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018