INFORÁDIÓ
2021. május 6. csütörtök
Frida, Ivett

tej

spórolás

áfakulcs

Az Alföldi Tej Kft. székesfehérvári üzeme 2018. február 16-án. Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben - jelentették be az üzemben tartott sajtótájékoztatón.

Több ezret spórolhatunk a tejen

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid

Jövő év elejétől a tartós tej áfakulcsa is 5 százalékra mérséklődik. A PwC vezető menedzsere, Honyek Péter hangsúlyozta: az eddigi tapasztalatok azt mutatják, a kereskedők nem adják majd át az áfacsökkentésből származó teljes árelőnyt a fogyasztóknak.

A magyarok hozzávetőlegesen évi 160 liter tejet fogyasztanak fejenként, ennek 75-80 százaléka a tartós tej kategóriájába tartozik - mondta az InfoRádióban Honyek Péter, a PwC vezető menedzsere.

Ez azt jelenti, hogy

minden magyar ember nagyjából négyezer forintot fog spórolni, tehát ennyivel kevesebb áfát kell fizetni a tartós tejek után.

A szakértő szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatják, a kereskedők nem adják át az áfacsökkentésből származó teljes árelőnyt a fogyasztóknak.

A menedzser közölte: eddig az áfacsökkentés mintegy fele maradt a fogyasztóknál, de nagy részben a kereskedők és gyártók tartották meg maguknak.

"Valamennyivel biztos, hogy csökkenni fog a dobozos tejek ára, hiszen 27 százalék helyett öt százalék lesz az áfa, de ha ezt teljes egészében átengednék a fogyasztóknak, akkor ez négyezer forintos megtakarítás lenne évente.

Valószínűleg ebből kétezer forintot biztos látni fognak az emberek, a másik fele pedig a kereskedőknél, gyártóknál marad"

- jegyezte meg.

Honyek Péter azt is kifejtette, hogy a doboz tej áfacsökkentése hozzávetőlegesen 40 milliárd forint kiesést jelent, ennyivel kevesebb áfabevétel lesz a termékek után. Lehetséges lesz, hogy az alacsonyabb ár miatt nagyobb lesz a forgalom, és akkor ez a szám is változhat.

Nyitókép: Bodnár Boglárka

Kapcsolódó hang

Spórolhatunk a tejen
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018